Обележен Дан општине Дољевац, 13.октобар

Свечаном седницом, доделом признања и културно-уметничким програмом обележен је данас 13.октобар Дан општине Дољевац. У великој сали дољевачке Јавне библиотеке у присуству великог броја званица, локалних челника и становника дољевачког краја седницу је отворио председник СО Дољевац Дејан Смиљковић, а званицама се обратио и председник општине Дољевац Горан Љубић. Додељено је укупно 13 признања и то десет заслужним установама и предузећима, а три истакнутим појединцима.

Председник СО Дољевац Дејан Смиљковић истакао је том приликом да je циљ локалне самоуправе у протеклом периоду било стварање бољих услова за живот и рад грађана, што је, како је додао, препознала и Влада Републике Србије, као и надлежна министарства што је за резултат имало реализацију бројних пројеката. – Инфраструктурни пројекти, велике инвестиције, увећање буџета, социјална давања, само је нешто од онога што карактерише наш рад. Кад то кажем мислим конкретно на изградњу локалне путне мреже, где се као најзначајнија истиче реконструкција старог ауто-пута, затим повезивање водосистема „Пуста река“ на систем „НИВОС“, као и водосистема у Индустријској зони у Пуковцу, изградња Образовног центра у Дољевцу, која је коштала коштала 240 милиона динара, ПУ „Лане“ у Пуковцу и старе школе у истом месту, као и ОШ „Вук Караџић“ у Малошишту, у вредности од 78 милиона динара. Такође, не треба запоставити ни реконструкцију и доградњу Јавне библиотеке у Дољевцу, која је коштала 12,5 милиона динара, стадиона у Пуковцу, клизишта у Малошишту. Поред свега тога ускоро се завршава изградња дистрибутивног центра у Индустријској зони Пуковац.

Смиљковић је такође најавио и велике пројекте који ће бити реализовани у будућем периоду. -Ускоро нас очекује и реконструкција зграде ОШ „Вук Караџић“ У Дољевцу у вредности од 90 милиона динара, изградња пуковачке пијаце, фаза два, затим припрема пројектно-техничке документације за изградњу примарног вода за водоснабдевање Пословне зоне у Малошишту, као и за села Дољевац, Пуковац, Орљане, Кочане, Малошиште и за завршетак канализације у Малошишту и изградњу канализације у Белотинцу.

Према његовим речима, Дољевац више није заборављен, већ је стекао велики углед и препознатљив је у земљи по много чему, захваљујући пре свега председнику општине Горану Љубићу и његовом тиму, који су уложили велике напоре да сви поменути пројекти буду реализовани.

Обраћајући се присутнима председник општине Дољевац Горан Љубић истакао је између осталог да је у протеклој години реализовано и више од онога што је било предвиђено. –Обећао сам са ове говорнице пре годину дана да ће улагања изностити око 10 милиона евра, а данас с пуним правом могу рећи да смо чак и премашили очекивања, јер је износ укупних улагања око 15 милиона евра. Јако сам поносан због тога, а још ми је драже што могу да најавим да ћемо на исти начин наставити да радимо и убудуће. Најновија информација, за коју сам пре два дана добио потврду, је изградња ОМВ пумпе, што значи отварања још око тридесетак радних места, а ако се томе придода још око 40 новозапослених у Софарми, то није ни мало занемарљив број нових радних места. Обавеза нам је да градимо путеве, водоводну и канализациону мрежу, али ми је запошљавање младих са наше територије ипак приоритет и један од највећих успеха. Зато ми је циљ да се отвори још нека фирма, тим пре јер имамо све услове за тако нешто. Изградили смо и нову трафо станицу код Аква парка, чиме је решен један од најзначајнијих предуслова за привлачење нових инвеститора. Врх државе на челу са председником Александром Вучићем, као и надлежна министарства обећали су нам да ћемо бити међу првих десет општина у земљи по обиму инвестиција у водоводну и канализациону мрежу, чиме ћемо, надам се, трајно решити тај проблем. Као што сам причао и раније и сада истичем да до краја мог мандата нико од наших становника неће газити блато и свако ће имати здраву пијаћу воду и канализацију. И што је такође јако битно надам се разумевању Министарства просвете да идуће године у Дољевцу отворимо средњу школу, али и да до јуна, како су нам надлежни обећали, изградимо кружни ток код Кнежичке реке и пешачку стазу од излаза из Малошишта до кружног тока, како бисмо заштитили нашу децу и како се никада више не би десило на неко погине. Захвалио бих се на крају свим извођачима радова са којима смо сарађивали, а новој фирми Софарма желим успешан рад у нашој општини. Обећавам још интензивнији рад, и посвећивање неким малим, али битним стварима, истакао је председник општине Дољевац.

По традицији на данашњој свечаности додељена су и признања за постигнуте резултате у привредном, комуналном, образовном развоју општине и другим областима. Ове године повеље су додељене потпредседници Владе Републике Србије, министарки грађевинарства и инфраструктуре Зорани Михајловић и начелници Нишавског округа Драгани Сотировски.

Плакете општине Дољевац уручене су Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, за постигнута изузетна достигнућа у области економског развоја и спровођењу пројекта на територији општине Дољевац, Програму подршке Европске уније развоју општине ЕУ-ПРО, за постигнута изузетна достигнућа у области економског развоја и спровођењу пројекта на територији општине Дољевац, ЈП „Путеви Србије“ Београд, за постигнута изузетна достигнућа у области развоја инфраструктуре у општини Дољевац, предузећу Сопхарма Традинг д.о.о. Београд, за постигнута изузетна достигнућа у економском развоју и улагање на територији општине Дољевац, ЈП за водоснабдевање „Брестовац-Бојник -Дољевац“ у Бојнику, за постигнута изузетна достигнућа у области водоснабдевања на територији општине Дољевац и Туристичкој организацији општине Дољевац, за постигнута изузетна достигнућа у области развоја туризма општине Дољевац.

Похвалницама су награђени Министарство културе и информисања, за постигнуте резултате у области културе и информисања на територији општине Дољевац, Фудбалски савез Нишавског округа, за постигнуте резултате у развоју и промовисању спорта на територији општине Дољевац, Црвени крст Дољевац, за постигнуте резултате у области хуманитарног рада и развоја хуманости на територији општине Дољевац, Месној заједници Русна, за постигнуте резултате у развоју месне заједнице и Горану Илићу, директору ОШ „Вук Караџић“ Дољевац, за постигнуте резултате у области образовања.

У културно-уметничком програму учествовали су хор „Топлички бисери“ из Житорађе, под управом вероучитеља Горана Антанасковића,  рецитатори, школарци Дуња Тошић ученица 5.разреда из Малошишта и Јован Ђорђевић ученик 2.разреда из Чапљинца, као и деца из ПУ „Лане“ Маша Младеновић, Василије Махмутовић, Милица Стојановић, Јована Гроздановић и Немања Љубеновић. Свој наступ имали су и КУД „Пуковачки вез“ из Пуковца и хармоникаш Петар Марковић из Пуковца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *