Неколико стотина паса луталица на улицама у општини Дољевац

Пси луталице, којих на територији општине Дољевац има неколико стотина, већ неко време представљају велики проблем и за становнике, који страхују од уједа паса, и за надлежне општинске органе, који годинама покушавају да реше ово питање, а сво  то време исплаћују велике цифре за одштету грађанима које је ујео пас без власника. Међутим, прописи су такви да се ови пси чак и након што их ухвате радници предузећа која су за то овлашћена, а онда стерилишу и чипују, враћају на улице, тако да се њихов број на жалост не смањује, а проблем само делимично решава. Трајно решење за то била би градња азила за ове животиње, што тренутно  из више разлога није могуће, али се планира, кажу надлежи.

До прошле године, како нам је  рекао начелник за привреду и  финансије у општинској управи Јовица Пешић, посао хватања паса луталица обављала је фирма “Авениа” из Врњачке бање,  којој је овај посао поверавало ЈКП Дољевац, које није имало капацитета да се тим послом бави. Међутим, проблем са  фирмом “Авениа” је настао када је један пас на наше територије игром случаја пронађен у Параћину.

Од ове године посао хватања паса луталица прешао је у надлежност општинских органа власти, тако да се  током фебруара очекује избор нове фирме којој ће бити поверен тај посао и склапање уговора , речено нам је у овој институцији.

Међутим, суштински проблем је тај што се  пси без власника, након што буду чиповани и стерилисани враћају тамо где су надјени, тако да се проблем само делимично решева. Једино се, према прописима, успављују пси који су доказано агресивни, и као такви представљају опасност за становнике, те се не смеју враћати на улице.

Тамо где има највише хране окупља се и највећи број паса луталица, око контејнера и корпи за смеће,  те смо јутрос испред улаза основне школе “Вук Караџић” у Дољевцу, поред канте за смеће, где деца бацају остатке од хране, затекли чак четири пса, која су се мотала око ногу ђака. На срећу,  како нам је рекао директор ове установе Горан Илић, до сада није било пријава да је пас луталица напао неког ученика у кругу школе, међутим слаже са чињеницом да овим псима ту свакако није место и да је вероватноћа да до неког напада дође, ипак могућа.

С друге стране само у 2017. години, према подацима општинске управе  пријављено је преко 70 случајева уједна паса луталица на територији општине Дољевац, а општина је морала да око 2,5 милиона динара исплати за те намене и то око 2 милиона динара по основу одштете грађанима које су пси напали и ујели, што на име тужби, што по основу вансудског поравнања. Око 500.000 динара исплаћено је  фирми која се бавила хватањем паса луталица, што је не мали трошак, тим пре јер се издаци по том основу издвајају из године у годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *