Научни скуп о злочинима бугарске војске у Другом светском рату на југу Србије

Међународни научни скуп „Ратни злочини бугарске војске на југу Србије“, а поводом 75.годишњице ослобођења Прокупља у Другом светком рату почиње сутра, а одржава се у Прокупљу и Пролом Бањи. Догађај организује Народни музеј Топлице. Очекује се учешће еминентних стручњака из Србије у Бугарске. Програм почиње сутра (29.новембар) у Народном музеју Топлице у Прокупљу од 13:30 минута, док су предавања и дискусија предвиђени од 15 до 17 часова.

Том приликом говориће и познати књижевник Иван Ивановић, пореклом из Топлице, чије се излагање односи на његовог оца Божидара Ивановића, који је био командант Прве топличке бригаде Краљевине Југославије. Такође учествују и Дарко Жарић, Драгана Лекић, Бобан Јовановић, Ана Каличанин и Бојана Ждраљевић из Народног музеја Топлице и Историјског архива Прокупља.

Дан касније, у суботу (30. новембра) у Пролом Бањи од 10 до 13 часова предвиђено је излагање бугарских стручњака, као и наших историчара Јелице Илић из Народног музеја Зајечара, Маје Николове и Весне Трајковић из Педагошког музеја у Београду, Мирјане Савић, музејског саветника и Ненада Трифуновића из народног музеја Краљева и Марине Власисављевић и Иване Груден Милентијевић из Народног музеја из Ниша.

Истог дана, од 16 до 18 часова на скупу ће говорити Јасмина Тутуновић Трифунов и др Ненад Антонијевић из Музеја жртава геноцида у Београду, затим Небојша Озимић из нишког Народног музеја, Душко Грбовић из Завичајног музеја у Јагодини, проф. др Саша Марковић са Педагошког факултета у Сомбору и др Драго Његован из Музеја Војводине, али и историчар Славољуб Станковић из Ниша, професор историје у ОШ „Вук Караџић“ у Дољевцу, који ће говорити о злочинима бугарске војске у Другом светском рату на територији општине Дољевац, у селу Русна у јесен 1943.године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *