Мерошинци и Дољевчани међу најнижим платама у земљи

Најнижу просечну плату у Србији, протекле године зарађивали су запослени у Сврљигу. Одмах за њима нашле су се и друге општине у околини Ниша, међу којима и Мерошина са просечном платом од 36.776 динара. Највеће плате зарађивали су запослени из београдских општина, дупло више од запослених у Сврљигу, Гаџином Хану или Мерошини.
Најмање су протекле године зарађивали запослени у Сврљигу, где је просечна плата износила само 32.152 динара. Одмах за Сврљигом, нашле су се и друге рубне општине око Ниша. Гаџин Хан са просеком 34.391 динар, Ражан 36.110 динара и Дољевац 36.834 динара. Просечна плата у Мерошини прошле године износила је 36.776 динара и поред својих комшија најнижа је у Србији, док је у Нишким општинама просек 46.383 динара, пише Политика.

Највеће просечне плате су у централним београдским општинама, тако је највећи просек плата у општини Врачар 78.619 динара, а одмах за њима у општини Нови Београд са просечном зарадом од 75.469 динара, док је просечна плата за град Београд била 60.689 динара.

Општине са највећим просечним примањима

Због промене методологије обрачунавања просечних зарада општина Сурчин није више лидер по висини зарада. Протеклих година лидерско место дуговала је пре свега Аеродрому „Никола Тесла“.

Настављен је тренд да су општине на северу земље са већим примањима, док су на југу светли примери Пирот са просеком 51.968 динара и Медвеђа 45.143 динара.

Аутор: Душан Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *