Мерошина на путу напретка: Ауто-пут, стратешка шанса за развој

Отварање прве деонице ауто-пута од Ниша до Мердара, од наплатне станице у Нишу до петље код Мерошине, дуга пет и по километра, ускоро се очекује. „Ауто-пут мира“, како је назван, гради се по највишим светским стандардима и биће, како су надлежни нагласили, један од најпрометнијих путева у Србији. То је један од водећих пројеката за Западни Балкан и требало би да повеже Србију са Приштином, Тираном, луком у Драчу и осталим европским лукама, али има и ширу регионалну димензију.
Извођач радова за деоницу 1 је Конзорцијум Штрабаг АГ и Штрабаг д.о.о. Београд. Вредност целог пројекта процењује се на око 650 милиона евра, а финансира се из донација Европске уније, европских кредита и буџета Владе Републике Србије. Ауто-пут Ниш–Мердаре биће дуг 77 километара, а очекује се да ће деоница Плочник-Мердаре, у дужини од 40,6 километара бити изграђена у другој фази.
Ауто-пут Е-80 Ниш–Мердаре је саобраћајница од високог приоритета за Републику Србију, нарочито за овај крај, узимајући у обзир чињеницу да пролази кроз неке од најнеразвијенијих општина југа Србије. Очекивања су да ће се реализацијом овог инфраструктурног пројекта привући и нови инвеститори, али и туристи.
Истог је мишљења и председник општине Мерошина. -Почетком радова на ауто-путу, већ нам се јавио одређени број фирми које су заинтересоване за улагања у нашу општину. Што се тиче путева, сви су добродошли, а посебно ауто-пут, који ће, кад се буде завршио, спојити нашу општину са Јадранским морем и Албанијом, како бисмо били најкраћа деоница поморског саобраћаја. Изузетна брзина саобраћаја и ауто-пута нама је предност и мисмо на идеалном положају. Мислим да су инвеститори то препознали и већ су прошле године четири фирме почеле радове на отварању, рекао је Јовановић раније, приликом почетка радова.
Када ауто-пут буде завршен, време путовања аутомобилом од Ниша до Мердара биће упола краће, а безбедност на путевима значајно повећана, узимајући у обзир све стандарде који се приликом градње примењују.

Текст је настао у оквиру пројекта “Мерошина на путу напретка” који је подржала Општина Мерошина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *