”Мастеркласовци”’ о позоришту.

Прошлог пута смо писали о почецима позоришне уметности у Житорађи  и упознали смо вас са Мастер Класом. Данашњим текстом вам преносимо оно шта о Мастер класу кажу његови суоснивачи, и први глумци у историји Житорађе.
– Када сам отишао на прву аудицију, нисам ни сањао да ћу неколико година касније оволико постићи. Био сам тада једини мушкарац на аудицији, коју сам касније и прошао. Позориште је фалило Житорађи, и сви смо били свесни тога. Када је дошао дан да крстимо ову нашу малу дружину, ређала су се разна имена, али када сам чуо за ”Мастер клас” знао сам да ће то бити оно што ће нас описати. Ово позориште које је настало у Житорађи, може да стане раме уз раме са свим другим у топличком округу по таленту глумаца. Драго ми је што сам са својим другарима постао део историје наше већ познате Житорађе. Волео бих да позориште заживи, и да сваке године уписује нове чланове. – каже Никола Вељковић глумац са највећим стажом у овом позоришту.
Лепша страна позоришта су глумице, а једна од њих је и Ивона Перић. Она нам је на питање да опише живот на сцени рекла следеће:
– За мене је глума могућност да се издвојим од стварности, и препустим једном прелепом, невином, и другачијем свету. Нема лепшег осећаја него када изађеш на сцену и публици покажеш све оно што припремаш месецима уназад. Тај тренутак је пун свега, нервозе, страха али је опет диван јер знаш да ћеш у наредних сат времена бити део нечег лепшег, узвишеног. Можда најлепше од свега што нам глума нуди јесте и могућност да кроз улоге постанемо неко други. Да доживимо туђе судбине, љубави и туге.
Андрија Илић је глумац који се нешто касније прикључио позоришту за разлику од осталих колега, али је и глумац који се по комичарском таленту издваја од осталих. Колеге које сарађују са њим кажу да најбоље знају како је немогуће остати озбиљан на његове доскочице и опаске током проба. А Андрија нам каже шта за њега представља глума.
– За мене глума не значи само, изаћи на сцену и казивати текст. Глума је нешто што ме испуњује и свет у коме сам ја, ја. Не креирам себе по улогама већ улоге креирам по себи. Какав сам ван сцене такав сам и на сцени. 
А свакако најсимпатичнији члан ове дружине је Андрија Станковић, десетогодишњак кога одликује невероватан глумачки таленат. Андрија је ученик четвртог разреда, а Житорађу репрезентује свуда на рецитаторским такмичења, где је увек један од најбољих учесника. Он је своје прво глумачко искуство доживео у улози Чапље у представи ”Позориште у Паланци” а он своју премијеру описује овако:
– Мислио сам да је за мене сцена недодирљива. Али ”Мастер клас” ми је омогућио да спознам лепоте позоришта и уопште да схватим шта значи бити глумац. Био сам одушевљен својом првом улогом, изласком на сцену. Аплауз после представе говорио је више од речи. Захвалио бих се дружини из позоришта и Немањи на указаном поверењу, и са нестрпљењем исчекујем поновни позив. 

Житорађи, и њеним мештанима остаје да подрже ове младе људе у њиховој намери. Да очувају културни живот овог малог места. А уједно ово је и прилика за све оне који желе да се опробају у свету глуме, да покушају. За Мастер клас је довољно имати само талента и воље, све остало долази само.

Слика са пробе/ фото: добричке интернет новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *