МАЉЕВИЋ ОПТИМИСТА: ”За годину или две, ова екипа Житорађе ће бити репрезентативна селекција! ”

ЖИТОРАЂА – Иако по бодовном салду после првог дела СБРЛС, Рк Житорађа се налази на претпоследњем 11 месту на табели, први човек Житорађана, Миомир Маљевић каже да његова екипа без обзира на бодовни салдо се не налази нити у резултатској нити у играчкој кризи. Већ да је одлука клуба да се шанса да млађим играчима из сопствене школе, донешена у договору управе и свесно се ишло у тај ризик да бодовна ситуација буде оваква каква је.
Ипак, истиче Маљевић у разговору за Добричке, екипа Рк Житорађе ће за годину или две бити репрезентативна екипа која ће моћи да се ухвати у коштац са било којим тимом из домаће лиге.
Рк Житорађа ни једног секунда ове сезоне није био нити у резултатској нити у играчкој кризи. Разлог за то је што смо ми као руководство клуба одлучили да се посветимо нашој деци. Кренули смо у развој екипе која ће у годину или две бити репрезентативна екипа за годину или две. – и додаје да рукометни клуб Житорађа прошле сезоне иако се изборио за опстанак у лиги кроз утакмице, неким тумачењем прописа је морао у доигравање за опстанак, са екипом Зајечара.
С обзиром да смо бараж играли 5-7 дана пред првенство, и да последњег тренутка нисмо знали у ком рангу ћемо бити, ми смо нашим играчима који су били носиоци претходних година дали исписнице и они су напустили наш клуб. По окончању баража и победе над Зајечаром, ми смо се одлучили за један радикалан потез – да гурнемо ”у ватру” нашу децу, без резултатског циља, већ са жељом да се наша деца рукометно правилно развијају и сазре кроз играње другог савезног ранга. – истиче Маљевић.
Екипа момака чији је просек година 18, предводе ”старији” пулени Рк Житорађа Дејан Илић (21) и Благоје Марковић (20) година док окосницу чине 6 момака рођених 2003. године, а неколицина дечака су момци рођени 2005. Ипак, напомиње Маљевић, младост Житорађе се није одразила на игру и њену лепоту.
Пленили смо брзином, техничком опремљеношћу али су нам ипак искуство и снага, што је нормално за једну овако младу екипу, нису дозволили да ту лепу игру крунишемо победама и бодовима. – и додаје да су амбиције клуба после оваквог сплета околности била та да се формирају млади играчи, и да се обезбеди опстанак у лиги.
Иступањем екипе Прва Петолетка из Трстеника, Житорађа је аутоматски заузела претпоследњу 11. позицију и једино испадање Шамота из Аранђеловца може угрозити опстанак пулена Драгана Николића у елитном друштву. Подршка за овај храбар потез управа Житорађа добија од свих.
Велике подршке навијача, људи из савеза, свих рукометних радника, руководства СО Житорађа, смо добили за овај храбар корак. За то нам деца враћају на најбољи могући начин. Ми смо свесни да овај процес, који смо свесно преузели трпећи критике на рачун бодова, није лак али смо поносни на то што смо га предузели без обзира на добронамерне и оне мање добре критике.
Из генерације 2005. у сениорском тиму се тренутно налази тројица дечака, Страхиња Славковић, Лазар Мутавџић и Андрија Ранђеловић, а према речима првог човека Рк Житорађа у другом делу ће им се прикључити још неколицина момака из тог годишта.
Као што знате имамо генерацију 03 и 05, где има пуно талената. Људи из рукометног света кажу да у тим селекцијама има деце за све рукометне лиге. Уводимо их полако у први тим са 14, 15 година и ја могу одговорно да тврдим да ова екипа за две године, када јој просек буде био 20 година ће се борити за пласман у Супер А лигу. Навијачи могу да ме држе слободно за реч и стојим иза овога, јер ми имамо квалитетног тренера познатог по квалитетном раду са младим играчима. – истиче поносно Маљевић.
Према речима прекаљеног рукометног лисца, Миомира Маљевића овај потез посебно је наишао на одобрење код челника локалне самоуправе, која према његовим речима, даје подједнаку подршку свим спортским секцијама у општини Житорађа.
Сви клубови уживају подршку локалне самоуправе, и спорт у Житорађи гази крупним корацима напред. Ми смо у општини познати по раду са млађим селекцијама, те је овај наш потез наишао на подршку локалне самоуправе на чему сам и ја неизмерно захвалан. Челници су редовни посетиоци наших утакмица и сами су се више пута уверили у потенцијал наше деце. 
И на крају, напомиње да ће политика клуба и даље остати базирана на својој деци, те да неће бити неких трансфер сензација као претходних година.
Сваки играч са стране који буде дошао би узео место неком нашем детету, те смо решили да наставимо са овим пројектом и да нам деца и даље заједно расту. Уколико и буде неких појачања неће бити звучних имена већ ће то бити квалитетни млади играчи од 19, 20 година који ће проширити ротацију и напредовати са нашом децом. – рекао је Маљевић.

Житорађа ће прозивку за наставак првенства у СБРЛС обавити у среду 05. фебруара, у Спортској хали у Житорађи, а ко ће се све одазвати Драгану Николићу, остаје нам да видимо у наредним данима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *