Љубић: Почела санација канала у Белотинцу, ускоро уређење Топлице и Југбогдановачке реке

Председник општине Дољевац Горан Љубић састао се са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски и директором ЈКП „медиана“ Драгославом Павловићем и разговарали су о решавању проблема отпадних вода са градске депоније, а које угрожавају насеље Белотинац. Договорено је хитно чишћење канала и његова санација. Како каже председник Љубић радови су почели данас, а по договору са градоначелницом Ниша радници и механизација из нишке „Медиане“ дошли су да помогну у чишћењу канала. Очекује да ће радови бити завршени до краја следеће недеље.

Љубић додаје да су једним делом отпадне воде са градске депоније поплавиле један део Белотинца, али и пољопривредно земљиште. У чишћење канала, који пролази кроз село, укључили су се радници  јавног комуналног  предузећа из Ниша, а проблем отпадних вода и угрожавање становника Белотинца није решаван трајно у претходне три и по деценије.

За трајно решење, додаје председник општине Дољевац,  биће ангажована стручна радна група, а Град Ниш и Општина Дољевац обратиће се за помоћ и аплицираће пројектом уређења отпадних вода на том подручју пред надлежним републичким институцијама и органима.

Председник Љубић каже да је претходног дана имао и састанак са  директором ЈВП ”Србијаводе” Гораном Пузовићем коме су присуствовали и представници Града Ниша и председници општина Нишавског управног округа на коме прецизирана најкритичнија места и утврдили приоритете у одбрани од поплава и изливања Нишаве, Јужне Мораве, Кутинске реке и Суводолског потока.

  • Одобрена су нам средства за уређење река Топлице и Југбогдановачке реке. Око 40 милиона динара је одобрено за радове на Топлици, а око 11 милиона динара за радове око Југбогдановачке реке- каже Љубић.

Како је договорено на састанку ЈВП „Србијаводе“ ће интервенисати на најкритичнијим местима, очистити и продубити корито Нишаве и исправити кривине, што би била краткорочна мера у одбрани од поплава угрожених подручја.

Договорена је сарадња града и ЈВП „Србијаводе“ на уклањању депоније на левој обали Нишаве у близини „Вулкана“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *