Јаја по уобичајеним ценама пред Ускрс

Одбројавање до обележавања Ускрса је почело, а како се приближавамо једном од највећих православних празника цена јаја, по неком неписаном правилу, је све већа, док се врхунац очекује баш на Велики петак. Међутим, ове године је другачије, цена конзумних јаја мирује.

Сада је прави тренутак да пазарите јаја пред Ускрс, јер претходних година уочи празника цене су скакале за по неколико динара. Тренутна понуда у дољевачким маркетима је шаролика. Цена по комаду је од 9 до 13 динара у зависности од врсте и класе јаја. Трговци кажу, да јаја увек поскупе сваког Ускрса, јер је то закон тржишта, али овог пута цене мирују. Међутим прошле недеље забележен је раст цена. Наиме, на пијаци у Малошишту, прошлог петка, на појединим тезгама трговци су тражили од 15 до 20 динара за комад домаћих јаја. Данас, на пијаци у Житорађи уобичајена слика цена. Купци су требали да издвоје од 13 до 15 динара за јаја прве класе, док је средња класа коштала 10 динара. Највећа гужва око тезги са јајима биће на Велики петак, а тада ће највише људи и из продавница да излази са картонима јаја. Продавци кажу, да не очекују значајније повећање цена.

Пред Ускрс традиционално скаче и цена меса, али произвођачи и продавци кажу да ове године вероватно неће доћи до наглог скока. Ипак, до новог повећања цена могло би да дође, кажу, већ око 1. маја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *