ИНТЕРВЈУ: Иван Станојевић, председник Општине Житорађа

Посетили смо просторије општине Житорађа и у њима разговарали са председником општине Житорађа, Иваном Станојевићем. Он нам је причао о пројектима који очекују општину у наредној години, текућим проблемима, плановима, захтевима грађана, али и о начину на који ће се решити нека од релевантних питања становника наше општине.

1. Приоритет у 2019.- ој години јесте изградња базена. Реците нам шта је то што ће купалишни комплекс донети Житорађи, а шта однети ?

– Ништа неће да однесе то сигурно, а донеће сигурно развој спорта што ће сигурно пуно значити за наше младе људе. Базен креће на пролеће са изградњом, вредност тог пројекта је 120 милиона динара, и потписани су уговори са извођачем радова. Општина Житорађа то ради у сарадњи са Министарством омладине и спорта, и цео износ финансира министарство спорта.

2. Једно од кључних питања јесте електрификација поља у Добричу, докле се стигло са електрификацијом и у којим ће областима општина ове године давати субвенције ?

– Што се тиче субвенција то ћемо да сачекамо. А што се тиче електрификације то је тачно у МЗ Самариновац, вредност тог пројекта је 40 милиона динара и то се ради у сарадњи са Министарством пољопривреде. Почетак радова очекујемо исто као и базен с првим данима пролећа да се крене с радом на електрификацијом.

3. Што се тиче друштвених питања, да ли се планирају већа улагања у образовање и културу, и који су конкретни циљеви за те области?

– Што се школства тиче ми и ове године стипендирамо 10 најбољих студената наше општине. А што се тиче културе ту смо издвојили више средстава него претходне године.

4. Да ли ће локална самоуправа и ове године учествовати у програмима Владе Републике Србије и који су то пројекти ?

– Да наравно да ћемо да учествујемо. Прво за шта ћемо аплицирати јесте пројекат за наставак асфалтирања у још неким месним заједницама, пројекти су израђени. Извесно је да ћемо ове године наставити прво завршетак канализације у Подини, а затим асфалтирање у месној заједници Лукомир и Подина.

5. Када се дотакнемо спорта на територији општине не можемо да не поменемо успехе спортиста и константно нове спортске ентузијасте који оснивају нове спортске клубове. Какви су планови за спорт у општини и хоће ли бити инфраструктурних улагања у области спорта?

– Што се тиче наше општине наши спортисти су изузетни и имају изузетне резултате. Издвојио бих РК Житорађа који се у 2018. години пласирао у Супер Б лигу, такође Душан Митровић је изузетан спортиста. Наравно имамо још изузетних спортиста, женски рукометни клуб је на добром путу, а што се тиче фудбалског надамо се да ће од ове године да крене мало боље. Фудбалско игралиште се измешта, вредност пројекта не могу да откривам јер је пројекат у изради.

6. Хоће ли бити нових инвестиција у Житорађу ?

– Наравно да хоће. Планирамо уређење водотока на реци Топлици у дужини око 6 километара, то је пројекат вредан 300 милиона динара који се реализује у сарадњи са ”Србија воде” , и као што сам поменуо наставља се са асфалтирањем.

7. Шта је оно на шта се грађани најчешће жале, и на чему најчешће инсистирају ?

– Конкретно што се тиче МЗ Житорађа, то је канализација у насељу Гривац коју планирамо такође у пролеће да радимо. Радили би то и раније, али је било проблема са правно имовинским односима и неке парцеле су дате на експропријацију, чекамо одговор Владе и такође на пролеће очекујемо да кренемо са радом.

8. На нашем порталу недавно се појавило питање читалаца, да ли ће се ове године решити и питање канализације и водоснабдевања у локалним месним заједницама. Малочас сте то поменули, па реците нам конкретно нешто више ?

– Нереално је да кажемо да ћемо све да решимо за годину дана, нешто што се није радило никада. Канализације су увек радили сами мештани и финансирали изградњу канализационе мреже. Први пут да општина финансира јесте сад, у 2018. и 2019-ој години, где смо радили у МЗ Подина и Лукомир и наставићемо у насељу Гривац и то ће да буде стопроцентно ове године.

9. Оно што интерусује све моје колеге новинаре јесте хоће ли бити основана служба за односе с јавношћу у општини ?

– Што се тиче ПР службе не бих рекао, а иде конкурс за медије што такође интересује Вас и ваше колеге.

10. Како сте ви из угла председника општине Житорађа видели 2018. годину, шта би сте променили ?

– Не бих мењао ништа. Доста се радило, резултати су видљиви, тако да у 2019. идемо још амбициозније, као што смо рекли огромна средства планирамо у 2019-ој години.

ФОТО: prokupljenadlanu.rs

* Преузимање интервјуа са председником општине Житорађа дозвољено је само уз директно навођење линком на извор интервјуа, и помињање извора у тексту.

Редакција ”Добричке интернет новине”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *