Има ли места за нас?- Удружење „Живети усправно“ Дољевац златни пример бриге за своје чланове

 

Удружење инвалида „Живети усправно“- Дољевац је основано 17.10.2002.године на иницијативу групе грађана, која је препознала проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом у нашој општини. Удружење има око 200 чланова. Овај број чланова је се мења из године у  годину, јер ако умемо податак да 10 одсто становништва чине особе са инвалидитетом, а према пропорцији броја становника у Дољевцу тај број је мали што значи да постоје особе са инвалидитетом, које нису  укЉучене у друштвене токове, односно евидентиране као особе са инвалидитетом, каже Драгана Божић секрета овдашњег удружења.

Додаје, да је потребно је изградити друштвено окружење које ће у свакој животној ситуацији умети да препозна и одговори на стварне потребе особа са инвалидитетом и које ће им инклузивним мерама омогућити потпуну интеграцију, јер људи из ове групе се свакодневно сусрећу са многобројним проблемима, пре свега са дискриминацијом.

  • Желимо да допринесемо друштвеном укључивању особа са инвалидитетом, заступањем и промовисањем људских права, кроз успостављање међусекторских партнерстава, изградњу и јачање неопходних људских и других ресурса и капацитета.У свом чланству удружење окупЉа особе са инвалидитетом без обзира на врсту инвалидности, што значи да нисмо везани само за једну врсту инвалидтности на пример слепи, већ учлањујемо све врсте инвалидности уз адекватну медицинску документацију односно са решењем о инвалидности- додаје Божић.

Удружење такође ради на афирмацији положаја особа са инвалидитетом у оквирима модерне социјалне политике, посматрајући особу са инвалидитетом као личност са свим правима и потребама. Додаје, да им је циљ и жеља  једнаке могућности за све, укључујући и право на различитост, а посебно истичу и стављају нагласак  на гарантовање равноправности особа са инвалидитетом, недискриминацију и њихово пуно учешће у друштву.

  • Циљ удружења је унапређење и заштита права особа са инвалидитетом, подизање стандарда и квалитета живота ОСИ, јачање капацитета личности ОСИ и њихових породица, унапређење односа са околином која ће им обезбедити самостални живот и запослење. Задаци удружења су да окупља и учлањује ОСИ, организујући их на остваривању основног циља Удружења, да организује васпитно образовне, културно- уметничке , спортске и здравствено -рекративне  радне и друге активности за своје чланове како би ангажовањем у њима развили своје природне способности- додаје Драгана Божић.

Своје циљеве  и задатке остварују реализовањем програмских активности током целе године, а на многе од њих могу да буду поносни јер  је за неке чланове ово једини начин дружења.

  • Наше активности се састоје из креативног , здравственог и забавно рекреативног програма. На овај начин покушавамо да омогућимо нашим члановима већу инклузију, и њихово укључивање у друштвене токове уз психосоцијалну подршку и стимулацију , уз остваривање њихових елементарних права и њиховим интересовањима- каже Драгана Божић, секретар дољевачког удружења.

Удружење има три реализована пројекта: “Школа рачунара-Програм психосоцијалне подршке,“ „Клуб за особе са инвалидитетом“,  „Обука за личног пратиоца“ који су подржани од стране Министарства рада Републике Србије. Такође, њихове активности подржава и локална самоуправа Дољевац кроз конкурс од Јавног интереса где Удружење аплицира кроз пројекат „Клуб за ОСИ“. Кроз овај пројекат локална самоуправа  финансира просторију и режијске трошкове, како би особе са инвалидитетом имале своје просторије за свакодневна дружења, организовање разних радионица, како креативних тако и едукативних, а редовно организују и здравствене прегледе за своје чланове.

Драгана Божић истиче да Удружење има изузетну сарадњу са другим организацијама на територији општине Дољевац попут Дома здравља Дољевац који им увек и радо излази у сусрет када  су у питању лекарски прегледи за чланове Удружења, затим Јавном библиотеком, Домом за одрасла и инвалидна лица, Црвеним крстом, Центром за социјални рад.

  • У окружењу сарађујемо са Удружењем дистрофичара Ниш, Удружењем самохраних мајки са којима смо имали два заједничка пројекта „Млади активни у борби против алкохолизма и вршњачког насиља“, Удружењем ЦДП Ниш, Удружењем дистрофичара Лесковац- додаје Божић.

Њихов рад потврђују и разна признања, медаље и пехари које су освојили на разним такмичењима у области спорта, на разним манифестацијама и изложбама.

  • Наши чланови редовно одржавају и креативне радионице, тако да радови настали током дружења поклањамо нашим члановима у сусрет празницима и на тај начин желимо да им улепшао свакодневицу и дамо им до знања да нису заборављени и да су и они равноправни чланови друштва- каже Драгана Божић.

Ово Удружење пружа и неопходну подршку и помоћ члановима како би остарили право на ортопедска помагала, помоћ приликом прикупљања документације за туђу негу и помоћ и да би остварили друга права која су им гарантована законом.

Сваке године Удружење „Живети усправно“  обележава Међународни дан особа са инвалидитетом 3.децембар.

  • Тај дан је повод и прилика да се скрене пажња на свакодневне, нерешене, проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и друштвена изолација. Колики значај има обележавање овог дана говори податак да су приближно 15 одсто светске популације особе које живи са неким обликом инвалидитета. Ми се сваке године трудимо да обележимо овај датум, некада симболично, али у већини случајева делимо пакете помоћи за наше чланове- каже Божић.

Додаје да је ова година била посебно важна у циљу бриге и солидарности за особе са инвалидитетом имајући у виду пандемију вируса короне.

Удружење и у наредном периоду има циљ  да се унапреди живот чланова удружења и омогући особама са инвалидитетом да једнако уживају људска права и равноправно учествују у свим активностима друштва.

 

Пројекат „Има ли места за нас?“ суфинансира локална самоуправа Дољевац (Општина Дољевац)

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је додело средства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *