EU PRO представља позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима

Развојни програм EU PRO одржаће  информативне сесије о јавном позиву за подршку предузетницима и предузетницама и микро и малим предузећима у периоду од 1. до 14. јуна 2018. године у Шапцу, Крагујевцу,  Крушевцу, Краљеву, Новом Пазару, Ужицу, Смедереву, Зајечару, Нишу и Лесковцу. Европска унија (ЕУ) је за ову активност усмерену на повећање конкурентности локалне привреде у Региону Шумадије и западне Србије и Региону Јужне и источне Србије определила 4,5 милиона евра. Информативна сесија у Нишу биће одржана у среду, 13.јуна, у 10 часова у Регионалној привредној комори (Добричка 2).

Позив, који је објављен 22. маја, отворен је до 6. јула 2018. године, а право учешћа имају предузетници и предузетнице, микро и мала предузећа регистрована у 99 градова и општина међу којима су и општине Дољевац и Житорађа, укључених у програм EU PRO, која се примарно баве производњом или пружају ИТ услуге, а основана су између 1. јануара 2013. и 31. децембра 2017. године.

„Европска унија путем овог позива пружа подршку малом бизнису који чини стуб привреде и кључан је за економски раст и повећање запослености, те су тако опредељена средства намењена за набавку опреме и увођење услуга што ће допринети већој продуктивности, увођењу иновација, побољшању квалитета постојећих или развоја нових производа, а најважније, отварању нових радних места“, рекла је Оливера Костић, менаџерка сектора за мала и средња предузећа у програму EU PRO.

У оквиру позива подржаће се две групе предузећа- прва група обухвата новооснована предузећа која су регистрована између 1. јануара 2016. и 31. децембра 2017. године, за које бесповратна средстава по појединачном пројекту износе од 10.000 евра до 20.000 евра.

У другој групи су предузећа која послују дуже од три а највише пет година, односно регистрована су између 1. јануара 2013. и 31. децембра 2015. године, док вредност појединачних пројеката износи од 10.000 евра до 30.000 евра, или 50.000 евра за брзорастућа и извозно оријентисана предузећа.

Предузећа морају да буду већински у домаћем приватном власништву и да имају остварену пословну добит на крају 2017. године као и измирене обавезе по основу уплате пореза и доприноса. Такође, корисници средстава треба да обезбеде финансијско учешће у пројекту у висини од 20 одсто за прву групу предузећа, односно 30 одсто укупних прихваћених трошкова пројекта за другу групу предузећа.

Избор корисника ће се одвијати кроз две фазе, прво оцењивањем и рангирањем поднешених концепата пројеката, а затим у другој фази евалуацијом разрађених предлога пројеката који су позитивно оцењени у првој фази.

Више информација о самом позиву, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања као и документација за пријављивање доступне су на веб сајту EU PROа: Јавни позив за подношење предлога пројеката за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа .

Информативне сесије се одржавају уз подршку регионалних развојних агенција: РАРИС -Регионалне агенције за развој Источне Србије, Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, Регионалне развојне агенције „Југ“, Регионалне развојне агенције „Златибор“, Регионалне развојне агенције Санџака – СЕДА, Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, Регионалне развојне агенције Браничево – Подунавље и Агенције за регионални развој Расинског округа- Крушевац.

 Активности EU PRO-а, програма  који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

М.Јовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *