Дољевачки гинеколози: Редовна контрола за живот без болести

У Србији  се током ове недеље, по 12. пут  обележава Европска недеља превенције рака грлића материце, под слоганом “СТОП раку грлића материце”, с циљем да се код жена подигне свест о томе да су редовни прегледи јако битни за рано откривање болести. Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишом стопом оболевања и умирања од ове болести. Неславна статистика показује да свакога дана четири жене оболе и једна умре од рака грлића материце, болести која уколико се открије на време може ефикасно да се лечи. Ту неславни статистику бележимо и у односу на остале земље Европе, јер смо четвртом месту,  после Румуније, Литваније и Бугарске, по броју оболелих, а на трећем, одмах после Румуније и Молдавије, по броју умрлих.

Ни на територији општине Дољевац ситуација није ништа боља. Као нам је рекао гинеколог Горан Младеновић,  последњих скоро 20 година забележен је пораст броја жена оболелих од неке врсте гинеколошког карцинома, што укључује поред рака грлића материце и рак јајника, као и рак дојке. –Посматајући податке 10 година пре и 10 година после бомбардовања, додаје, број оболелих жена од ове три врсте карцинома на територији општине Дољевац је, према мом истраживању, већи 2,5 пута.

Међутим, и свест овдашњих жена о потреби редовних прегледа није на  задовољавајућем нивоу, јер према подацима гинеколога дољевачког Дома здравља само десет одсто њих прихвати позив лекара да додју на скрининг  прегледе, чиме директно угрожавају своје здравље. –То значи да својом неодговорношћу  смањују могућност раног откривање болести, а самим тим  и своје шансе за излечење, додаје Младеновић.

Главни узрочник настанка рака грлића материце, каже наш саговорник,  је инфекција хуманим папиломима вирусом (ХПБ). Најважније мере превенције су редовни превентивни гинеколошки прегледи, заштићени сексуални односи и имунизација.Важно је рећи, што опет говори у прилог потребе редовних посета гинекологу,  да од тренутка инфекције до развоја малигне болести може да протекне осам до десет година, а само један гинеколошки преглед једном годишње довољан је да се провери здравље жена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *