Дољевац: Отворена Дечија књижевна колонија

Данас је у Дољевцу свечано отворена десета по реду Дечја књижевна колонија, уз учешће деце  из Врања, Крагујевца, Блаца, Мерошине, Ниша и Дољевца. Многи од њих на ово окупљање враћају се по други или трећи пут, а има и гостију који премијерно долазе.

Сврха Дечије књижевне колоније је да афирмише књижевно стваралаштво код најмлађих- каже у изјави за Радио Копријан директор Јавне библиотеке Боги Митић.

Иначе планиране су и креативне радионице са менторима- песницима који пишу за децу, посете школама, историјским знаменитостима и другим занимљивим дестинацијама. Директор Митић искористио је прилику и подсетио присутне да се простор Јавне библиотеке стално оплемењује , како изнутра тако и споља, а нова фонтана која је данас свечано почела да ради је управо део тих активности.

Фонтана је коштала 416.000 динара и плаћена је средствима из локалног буџета што је плановима рада Јавне библиотеке за ову годину и било предвиђено.

  • Фонтана ће, надамо се, постати симбол Дољевца и нешто по чему ће људи препознавати библиотеку. Очекујемо од посетилаца библиотеке, али и од свих осталих, да је чувају и уживају у њој – каже за радио Копријан директор ове установе Боги Митић.

Поред фонтане, додаје Митић, налази се и јавна чесма, а простор је под видео надзором.

Отварању колоније присуствовао је и председник општине Дољевац Горан Љубић, који је поздравио децу учеснике и све присутне.  Он је истакао да ће се локална самоуправа и даље трудити да улаже у културу и образовање деце, а изградња фонтане је улепшала простор испред објекта Јавне библиотеке.

Током трајања колоније деца-песници боравиће у просторијама Црвеног крста у Дољевцу, као и ранијих година.

Након завршетка ове манифестације Јавна библиотека ће, као што је то чинила и раније, штампати Зборник песама насталих на Дечјој књижевној колонији.

Иначе, увелико трају и радови на фасади зграде и њеном унутрашњем уређењу, које финансирају Министарство културе и локална власт у укупном  износу од око 12,6 милиона динара, и то 10 милиона од ресорног министарства и 2,6 милиона динара од локалне самоуправе. Предвиђено је да зграда добије нову фасаду, као и да сви прозори на објекту буду замењени. Такође, увешће се и грејање на пелет, а биће изведени и радови на електро инсталацијама и на постављању подова. Очекује се да овај посао буде завршен почетком децембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *