ДОБРИЧКЕ БИРАЈУ: Ово су спортисти који су обележили 2020. годину по избору наше редакције

ЖИТОРАЂА – Иако 2020.година броји последње дане, постоје још увек ствари које треба у њој урадити, а једна од њих је и избор оних који су обележили 2020. годину у Житорађи у области спорта. Као и све током ове године, и спорт је у једном делу био у запећку, али смо се потрудили да реално, и без фаворизације сагледамо све успехе у колективним и индивидуалним спортовима, и да на неки начин, одамо признање онима који су упркос тешкој ситуацији, војевали битке на спортским борилиштима. Ово је незваничан избор, односно, предлог оних који би могли да понесу признања уколико буде одржан избор спортисте у Житорађи, који би требало да организује Спортски савез.

Дакле, да кренемо редом:

НАЈБОЉИ СПОРТСКИ КОЛЕКТИВФк Добрич (Пејковац), Жрк Житорађа – Ова два колектива су једина која су у 2020. успела да изборе пласмане у виши ранг такмичења, Зону Југ, односно Супер Б рукометну лигу, и као такви аутоматски истичу кандидатуру за звање најбољег спортског колектива. Руку на срце, ни Добрич а ни Жрк Житорађа немају неке импозантне резултате у овој полусезони. Добрич скор у Зони Југ 2-2-11 са укупно освојених осам бодова, а Жрк Житорађа нула бодова са скором од 8 пораза у исто толико мечева (првенство прекинуто два кола пре краја због пандемије).

НАЈБОЉИ СПОРТСКИ РАДНИКСтаниша Ђорић (ФК Житорађа) – Дојучерашњи члан Фк Житорађа, је човек без кога би некадашњи фудбалски див, доживео тотално посрнуће. Да није Ђорића некада на челу клуба, а ове сезоне као потпредседника у мандату Зорана Стајковића питање би било у каквој би ситуацији био Фк Житорађа. Ђорић је у овој турбулентној сезони за ФК био једина константа у управи клуба из Житорађе, и већи део кадровске проблематике носио на својим плећима. С тога мислимо да је са правом номинација Станише Ђорића за најбољег спортског радника сасвим оправдана.

Страхиња Пиловић и Миша Момчиловић

НАЈБОЉИ ТРЕНЕРМиша Момчиловић (Академија спорта Прваци, ОФК Будућност ) – Млади тренер је урадио ове године нешто до сад невиђено у Житорађи. После неколико година, окупио је поново ’’клинце’’ широм општине Житорађа и кренуо у авантуру звану ОФК Будућност. Овај свршени 26-годишњи тренер и професор спорта, у погону фудбалског клуба ОФК Будућност, на терену у Житорађи има окупљених око 40-ак дечака и пар девојчица, а такође, нешто мањи број чланова броји и Академија спорта, која нуди широк дијапазон спортских дисциплина за оне најмлађе. Зато за тренера године Добричке предлажу Мишу Момчиловића.

НАЈБОЉИ МЛАДИ СПОРТИСТА Страхиња Пиловић (Офк Будућност) – Млади 12-годишњи нападач ОФК Будућности, Пиловић, под патронатом свог тренера Мише Момчиловића, завредео је пажњу великих фудбалских имена попут Црвене Звезде. Његове партије у дресу Будућности нису прошле неопажено, те је почетком овог месеца стигао позив за пробу у Љутице Богдана 1. Страхиња је према речима Момчиловића фудбалски велики потенцијал, са изразитим нападачким карактеристикама, многи га тренери пореде са нападачем Фулама Александром Митровићем, а он је као такав, завредео номинацију за најбољег младог спортисту у Житорађи.

НАЈБОЉА МЛАДА СПОРТИСТКИЊААнђелина Антић, Христина Матејић (КК Житорађа) Иако је Жрк Житорађа најбољи спортски колектив руку на срце ниједна од ’’домаћих’’ играчица није била носилац игре у шампионској сезони, нити је у текућој сезони било партија за дивљење, те ћемо и ове године најбоље младе спортисткиње потражити у редовима Карате клуба Житорађа. Иако је било малог броја такмичења у овој години, на основу ’’минулог рада’’ ове две девојчице са правом и ове године носе ово ласкаво звање сасвим заслужено. Од већих такмичења ове године бележимо њихово учешће на 22. Међународном купу пријатељства у Беочину, као и на првенству Југоисточне Србије у Житорађи. Анђелина Антић и Хелена Матејић су према речима тренера Куртића, такмичарке међународног калибра и сигурно будућност спорта у Житорађи и Србији.

Андрија Илић / фото: ФК Светлост

НАЈБОЉИ СПОРТИСТААндрија Илић (Фк Светлост) – Засигурно дечак пред којим је блистава спортска каријера. Већ три године овај 18-годишњи голман, је у врху листе спортиста у Житорађи, али чини се баш да ова јесен припада искључиво њему. Ове сезоне у екипи Светлости је одбранио свих 15 утакмица јесењег дела, на којима је успео 6 пута да сачува мрежу нетакнутом, зауставио је један казнени ударац, и једном био изабран за најбољег актера утакмице. Поред тога Андрија Илић је у екипи Светлости био један од водећих играча иако је убедљиво најмлађи међу пуленима Драгана Станковића. Да његове партије нису прошле незапажено говори и податак да је Андрија прве децембарске дане провео на тренинзима у Лесковцу, где се налазио на проби у прволигашу Дубочици, а екипи из Бадњевца се надају да ће млади чувар мреже задовољио укусе управе ’’Лавова’’ и да ће од пролећа носити дрес Дубочице.

ЖИТОРАЂАНИ ’’ПЕЧАЛБАРИ’’ – Поред спортиста који играју за матичне клубове у Житорађи, постоје и они тзв. печалбари, који бране боје неких других клубова успешно, и није фер да их изоставимо.
Ове сезоне општину Житорађа су репрезентовали Милош Петровић (Локомотива Пловдив) бивши капитен Радничког, сада ведета бугарске Локомотиве игра фудбал живота у Пловдиву. Искусни 30-годишњак, је ове сезоне стуб одбране екипе из Пловдива, и један од ’’печалбара’’ који достојно репрезентују Житорађу.
Такође, у бугарској је и икона бугарског фудбала Саша Симоновић, некада ударна игла везног реда Левског из Софије, популарни Марадона, данас свој фудбалски хлеб пече као тренер трећелигаша Беласице из Петрича, коју води са успехом.
Из Бугарске свраћамо у Лесковац до РК Дубочице, где у 41-ој години Дејан Златановић, стамено стоји на голу Дубочице, где је ове сезоне у АРКУС лиги један од главних адута Лесковчана. Златановић, показује да је од тврдог материјала и да још увек не планира да оде у играчку пензију, а овосезонске партије говоре томе у прилог.
Остајемо и даље у рукомету, и из Лесковца идемо до Прокупља, где је ове сезоне стигло двојица Житорађана, Урош Станковић на позајмици из Партизана, и Ђорђе Костић из Житорађе.
Костић и даље пролази период адаптације у екипи Миљана Манића, док се Станковић последњих неколико кола играчки истакао, а најбољу овосезонску партију пружио је управо против ’’својих’’ када је у дербију са Житорађом постигао 10 голова, и био главни нападачки адут Милијана Манића. Станковић је ове године у Прокупљу показао сав свој таленат, а према речима Манића вредно ради, и сигурно је да ће у наредним сезонама достићи свој играчки зенит.
Што се тиче у конкуренцији дама треба истаћи и Емилију Благојевић, која се обрела у тренерском послу, и води једну од млађих селекција Рк Железничар из Ниша, а такође успешно са још једном Житорађанком, Милицом Илић успешно предводи ЖОРК Ремесиану из Беле Паланке ове сезоне, која се тренутно налази на 2. месту ПРВЕ ЛИГЕ Исток у Б групи.

Добричке се извињавају унапред ако нам је неко промакао у избору, потрудили смо се да што објективније сагледамо све резултате и да одаберемо најбоље.

РЕДАКЦИЈА ДОБРИЧКИХ ИНТЕРНЕТ НОВИНА 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *