Демократија од грчких речи демос (народ) и кратеин (владати)

Из Википедије, слободне енциклопедије:

Демократија је политичка оријентација која фаворизује владу народа, односно изабраних представника народа. Демократија је политички систем базиран на могућности да народ (грађани) може да бира своје представнике. Ово, право на бирање представника, основни је и суштински концепт демократије.

Демократија је, у међувремену, постала прилично неодређена као идеал, јер се често користи као општи израз за било који аспект политичког система, или друштва, који се жели приказати као добар (крај цитата).

Свакој нацији, у свакој фази њене историје потребна је демократија да би се правилно развијала. Избори, па и на оном најнижем нивоу одлучивања, су место за оделотворење демократских принципа.

Демократија је правило игре за заједнички живот људи. Сви се морају држати тог правила: влада и опозиција, левица и десница, центар такође. Ко позива на насиље мора бити кажњен, са друге стране ко на изборе не излази нема више гласа у политичким дискусијама. Изабрани тиме добијају на одговорности која проистиче из права. Ту нема места личним интересима испред општих. Ко не поштује овај принцип бива кажњен од стране здравих друштвених снага кад-тад, на изборима сигурно.

Народ нису само они који на улици гласно вичу, него управо и већина која ћути.

У демократији они који галаме нису аутоматски у праву.

Србији, читај Добрич или стави назив краја у коме живиш,  су потребни ствараоци који ће моћи поново да граде, развијају и стварају нове вредности, а не вукови који под вођством вука предводника лове у чопору, и кад нема довољно хране, једу своје болесне и слабе.

Ни један народ не може без демократије да изабере срећу. Зато је борба за демократију трајна категорија, борба за једнакост шанси, право на слободно мишљење и слободан избор коме дати глас и учинити га одговорним за одлучивање у име оних који су ти дали право да одлучујеш у њихово име .

Демократија значи – уважавати већину и држати се правила. Демократија није одлучивање са главом међу облацима који не дозвољавају реално сагледавање стања на тлу по коме се хода. Што је глава више у облацима, или изнад, то је и пад стрмоглавији и тежи,  запамтите ово ВИ којима је дато право да одлучујете у име нас.

За овај народ и већу слободу ћемо се борити, обавезни смо на ово због породица из којих потичемо.

Избор и одлучивање није пијачна тезга на којој се нешто продаје или купује, па се цена формира по приципу понуде и потражње или монопола у тој области.

Част и поштење се никад не стављају на трговачку тезгу, колико год били на искушењу.

Циљ портала „Добричке новине“ је да информише јавност, пре свега са подручја које је у имену портала, а не да једностраним политичким навијањем за део опозиције или власти наноси штету себи и нашим читаоцима.Све горе изнешено могло је да се спусти и на нижи ниво суживота, на Добрич и околину. Намера нам је била да ово буде општа порука нашим читаоцима, ма где били.

Ако сте прочитали до краја, то значи да смо успели у томе.

 

2 коментара

  1. Не би било лош осврнути се на исправан превод грчке речи демос која у суштини означава масу или руљу, док реч лаос означава дефинисану заједницу људи. Тако да сама реч демократија код мене изазива неповерење. Поготово што тзв. изабране представнике народа, после избора народ не може да контролише нити адекватно утиче на њихов рад у ” у корист” тог истог народа који их је изабрао. Тако да демократија дефинитивно није избор без озбиљне сумње у исправност и добронамерност самог система. Не замерите на коментару.

    1. Разни теоретичари – разне и дефиниције. Осврнуо сам се на ову из Википедије са сличним размишљањем које је и Вас навело на коментар. Циљ ми је био да се препозна садашњост, догађаји и људи који злоупотребљавају овакво тумачење демократије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *