Александра и Вељко из Пуковца победници такмичења из области роботике

Александра и Вељко Алексић из Пуковца, ученици ИИ разреда ЕТШ „Никола Тесла“ у Нишу победници су такмичења ученика средњих школа из области медицинске физике и електронике „Фелиx“.

Такмичење је одржано на  Институту за физику Природно-математичког факултета у Крагујевцу, а учествовали су тимови из тимови средњошколаца који су дошли из Београда, Ниша, Пожеге, Јагодине и Ћуприје.

Како каже победник Вељко Алексић тема овогодишњег такмичења је била уско повезана са актуелном епидемијом корона вируса па је победнички рад био робот са УВ лампом за стерилизацију просторије.

  • На такмичењу из области роботике први пут смо учествовали 3.фебруара ове године у Крагујевцу н и представили соларни тракер. Ово је било такмичење иновантности, дакле пројекат је морао да буде јединствен и са новим технологијама. На том такмичењу освојили смо прво место потпуно неочекивано јер смо били најмлађи учесници- каже Вељко у изјави за Радио Копријан.

Јула месеца је уследио позив од управника Института проф.др ненада Стефановића који је позвао Вељка и Александру да одбране титулу и учествују на такмичењу иновационих технологија из области медицинске физике.

Александра из Вељко из Пуковца уз помоћ ментора професора Предрага Шубаревића на овом такмичењу показали своје знање, умеће и креативност у овој области.

Они су представили свог индустријског робота, на ком раде још од фебруара, са извесним модификацијама у смислу дезинфекције простора, медицинског алата и особља, али и могућности сортирања алата и медицинског материјала.

  • Робот је у стању да прима даљинске команде у смислу писаних речи, мануелне контроле али и говорне команде. Робот се на исте команде и одазива, дакле може да прича са вама. Објашњава свој рад и даје потребне информације за које је упитан. Иначе, робот се зове Мирослав- објашњава Вељко Алексић из Пуковца, победник такмичења.

Приликом одбране рада одушевили су стручну комисију, а робот је прото-тип и не постоји за сада на тржишту робот сличних могућности.

Стручна комисија је оценила да је овај рад изузетно успешан и да производња оваквог робота у медицинске сврхе био би прави погодак, што је одушевило Александру и Вељка из Пуковца.

Они додају да су имали велику подршку ментора проф Шубаревића и несебичну подршку школе које похађају „Никола Тесла“ у Нишу.

Након победе и доношења дупле круне са такмичења брата и сестру очекује престижно такмичење на Електронском факулету у Нишу ИЕЕЕ, а ради се о Светском првенству из роботике, полуфинално надметање.

ЕТШ „Никола Тесла“ из Ниша предложила је Вељка и Александру за надметање и рад је већ прихваћен од стране рецезената. До сада су имали 8 учешћа на конференцији ИЕЕЕ које су одржане онлине.

Ово је иначе такмичење за старије студенте и магистранте, тако да ће Александра и Вељко бити међу најмлађим такмичарима, али како истичу њима веома значи што ће учествовати на овом такмичењу и бити раме уз раме са много искуснијим противницима.

Ми на крају кажемо: Браво децо! Својим знањем и умећем представили сте нашу малу општину у пуном сјају. Желимо им пуно успеха у даљем школовању и  такмичењима.

 

 

М.Ј.

Фото: Вељко Алексић, приватна архива

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *