7 најчешћих симптома инфекције хелико бактеријом

Хелико бактерија, односно хелицобацтер пyлори, је врста бактерије која се развија у киселој средини желуца, а њена присутност може изазвати различите симптоме и проблеме пробавног система.  Иако већина заражених особа не показује никакве симптоме, код неких особа може изазвати нелагоду и тегобе.

У овом чланку ћемо истражити седам најчешћих симптома који су повезани с инфекцијом хелико бактеријом.

Од болова у стомаку до проблема с пробавом, симптоми могу значајно утицати на свакодневни живот и довести до смањења квалитета живота. Препознавање ових симптома и њихово правовремено лечење кључни су кораци у управљању инфекцијом, али и спречавању могућих компликација, будући да је хелико бактерија један од водећих узрока појаве чира на желуцу.

Бол или нелагода у горњем делу стомака

Бол или нелагода у горњем делу стомака један је од најчешћих симптома повезаних с инфекцијом хелико бактеријом. Овај симптом често се описује као бол у средини или изнад пупка. Инфекција може узроковати упалу слузнице желуца, што доводи до појаве бола или нелагоде у горњем делу стомака. Бол може бити благ до умерена, а у ређим случајевима интензиван и дуготрајан. Бол се често јавља након оброка или током ноћи, када се желучани сокови и храна налазе у желуцу.

Горушица

Горушица је још један чест симптом који се може повезати с инфекцијом хелико бактеријом, а подразумева осећај печења који се јавља у подручју грудног коша и може се ширити према грлу. Хелико бактерије може утицати на функцију доњег езофагеалног сфинктера, мишића који нормално спречава враћање киселине из желуца у једњак.  Као резултат тога, киселина из желуца може се враћати у једњак, што узрокује иритацију слузнице и ствара осећај горушице. Особе с овом инфекцијом могу доживети горушицу након оброка, посебно ако су конзумирале масну или зачињену храну.  Горушица се такође може појавити и током ноћи, током лежања или нагињања унапред.

Мучнина и повраћање

Особе с инфекцијом хелико бактеријом могу доживети епизоде мучнине, која може присутна током целог дана или која се јавља периодично. Може се догодити и повраћање као покушај тела да се реши иританса у пробавном систему, или просто као одговор на осећај мучнине.

Осећај ситости

Стални осећај ситости или брзи осећај пуноће након јела један је још један од симптома који се може јавити код инфекције овом бактеријом. Особе које пате од овог стања често се могу осећати веома сити чак и након малог оброка. Постоји неколико разлога зашто се овај симптом може појавити.

Прво, хелико бактерија може утицати на регулацију хормона који су одговорни за осећај ситости, што може довести до раног активирања сигнала ситости током оброка, чак и пре него што је заправо конзумирано довољно хране. Друго, инфекција може изазвати упалу слузнице желуца и смањити производњу ензима који су одговорни за варење хране.

Губитак телесне масе

Услед смањеног апетита и брзог осећаја ситости о коме смо говорили, губитак телесне масе релативно је честа појава. Упала желуца може довести и до смањене апсорпције храњивих материја из хране и самим тим њиховим лошијим искоришћењем. Осим тога, инфекција може подстаћи имуни одговор у телу који може уицати на метаболизам, што такође може допринети губитку телесне масе.

Надутост

Осећај надутости је још један врло чест симптом који се повезује с инфекцијом хелико бактеријом. Може се јавити као резултат повећане производње гасвова или поменутих потешкоћа у пробави хране. Осим тога, инфекција може утицати на равнотежу цревне микрофлоре, што може додатно допринети појави надимања и надутости. Ове тегобе обично се јављају након оброка, а могу бити праћене и другим симптомима попут подригивања.

Лош задах

Лош задах може бити још један симптом, иако није специфичан само за ту инфекцију. Халитоза је неугодан мирис који долази из уста, што може бити извор непријатности за особу која пати од овог стања. Осим хелико бактерије, лош задах може бити узрокован и другим факторима као што су лоша орална хигијена, каријес, упала десни, пушење, конзумација одређене хране или пића и других фактора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *