10 случајева малих богиња у општини Дољевац

др. Часлав Миладиновић

С обзиром на то да се вирус морбила већ неколико месеци шири Србијом и да је сваког дана све више оболелих, било је само питање тренутка када ће стићи и на територију општине Дољевац. Према подацима дољевачког Дома здравља 10 случајева морбила забележено је до сада у нашем крају, као и два случаја варичела (такодје врста богиња). Оболело је 6 одраслих особа и четворо деце. Оболела деца су старости 14, 3 , 2 и годину дана, потврдила је радио Копријану главна сестра ДЗ Весна Марјановић. Само једна одрасла особа, старости 30 година, била је хоспитализована због компликација насталих током болести, али се сада сви оболели, према тренутно доступним подацима, налазе на кућном лечењу.

Подсетимо, мале богиње или морбиле су контактно, вирусно обољење. -Први симптоми болести су повишена температура и осип и то највише око ушних шкољки и испод пазуха. Такодје, јако је битно држати температуру под контролом, али је још битније истаћи да се температура, уколико је њена вредност испод 38,5 никако не сме обарати, јер то продужава период избијања богиња, што за последицу може имати разне компликације, каже у изјави за радио Копријан, лекар дољевачког Дома здравља, Часлав Миладиновић. Најчешће компликације које морбиле могу изазвати су упала плућа и мозга и то углавном код старије популације која оболи, док тренутни статистички подаци показују, да поред деце, у највећем проценту обољевању људи старости од 30 до 40 година, додаје наш саговорник.

Посебно истиче да је апсолутно непотребно, а нарочио не на своју руку, узимати антибиотке, што многи чине, чим примете пораст температуре тела. – Ово вирусно обољење, захтева строго мировање, јер богиње исцрпљују организам. То значи да би оболеле особе требало да за време болести бораве у кући и да се не излажу напору, тим пре јер морбиле имају велики степен заразности, па је то начин и да се други заштите од болести. Нагласио бих да су морбиле најзаразније непосредно пре избијања, као и три дана после избијања оспи по телу. Додаје да места за панику нема, али за обазривост свакако има. –Обухват вакцинацијом није задовољавајућ у овом крају, јер је далеко испод оптималних 95 одсто, тако да се у овом тренутку не може поуздано рећи до када ће епидемија трајати и које ће размере имати, мада неке процене кажу да ће број оболелих расти до марта, а да се онда може очекивати пад броја инфицираних. Зато је јако битно урадити вакцинацију и ревакцинацију деце на време.

Додајмо на крају и то да је до сада регистровано 1.036 пацијената са овом дијагнозом на територији Србије. Код 133 особе су забележене компликације. Забележена су и два смртна случаја, и то младић од 30 година из Београда и двогодишње дете из околине Алексинца. Прошлог петка су се породиле и две жене, у Београду и Нишу, где имамо и највише оболелих, код којих су забележене мале богиње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *