U opštini Doljevac pad broja obolelih od korone

Juče je cifra posle duže vremena pala ispod 2.000 inficiranih kovidom 19, ali Beograd je i dalje na prvom mestu po broju obolelih i kao jedno od žarišta u zemlji.

Dobra vest je da u ostalim gradovima u Srbiji broj novozaraženih je manji od 100. Pa je tako drugi na listi sa najviše zaraženih Niš sa 61 pozitivno testiranim čovekom, a slede ga Kruševac i Kragujevac sa po 59 novozaraženih. U Doljevcu beleži se pad novoobolelih, pa ovih dana možemo reći da se javljaju sporadični slučajevi oboljevanja od korona virusa.

Prema našim saznanjima broj novoobolelih u opštini Doljevac, poslednjih dana, je jako mali. Beleže se tek sporadični slučajevi obolevanja, a imali smo i dane kada nije bilo pozitivnih na virus. Iako se u kovid ambulanti Doma zdravlja i dalje javljaju pacijenti sa simptomima sličnim kovid infekciji nakon urađenih testova većina je negativna. Poznavaoci prilika kažu da je ovo možda zatišje pred buru i da će narednih dana broj obolelih dati pravu sliku kako smo se ponašali za vreme dočeka Nove godine i proslave Božića.

Ono što hrabri jeste drastičan pad novoobolelih u opštini Doljevac, a podsetimo pre Nove godine imali smo i po desetak i više pozitivnih na virus kovid 19 dnevno.

Iz Doma zdravlja podsećaju da je ova zdravstvena ustanova dobila nove količine vakcina protiv gripa i vakcinacija se nastavlja. Stiglo je preko 400 doza četvorovalnetne i trovalente vakcine. U pitanju je četvorovalentna vakcina Vaxigrip Tetra, čiji je proizvođač Sanofi Pasteur iz Francuske, a ova vakcina se može primeniti kod svih osoba starijih od šest meseci. Proizvođač trovalentne vakcine je Institut „Torlak“.

Besplatnu vakcinu uz nalog izabranog lekara mogu da dobiju hronični bolesnici, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima i trudnice.

Vakcinu o trošku države imaju pravo da prime i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

Lekari dodaju da još uvek nije kasno da se ugrožene grupe stanovništva vakcinišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *