Povodom predstojećeg referenduma moguć uvid u birački spisak

Iz lokanlne samouprave u Žitorađi, a povodom prdstojećeg referenduma, obaveštavaju stanovnike da je moguć uvid u birački spisak i podnošenje zahteva za upis, promenu ili brisanje podataka koji su se u međuvremenu promenili. S tim u vezi dostavljeno nam je sledeće obaveštenje za građane:

Na osnovu člana 21. i 79. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ( „Službeni
glasnik RS“, br.111/21), čl.14. Stav 1. i čl.15. i 21 Zakona o jedinstvenom biračkom
spisku („Službeni glasnik RS“, br.104/09 i 99/11) i tač.9. i 10 . Uputstva za
sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br.15/12
i 88/18), Opštinska uprava opštine Žitorađa

OBAVEŠTAVA GLASAČE O REPUBLIČKOM REFERENDUMU ZA

PODRUČJE OPŠTINE ŽITORAĐA

Obaveštavamo glasače da je u sistemu Jedinstveni birački spisak raspisan Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji se održava 16. januara 2022.godine, na osnovu odluke Narodne skupštine Republike Srbije.

Deo jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju opštine Žitorađa, izložen je u sedištu Opštinske uprave Žitorađa, ul.Toplički heroji br.53, prizemlje, kancelarija br. 1.

Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podatci tačni.

Zahtevi za promene u delu jedinstvenog biračkog spiska građani sa prebivalištem na teritoriji opštine Žitorađa mogu zahtevati donošenje rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku u vremenu od 07 do 15 svakog radnog dana, najkasnije do dana zaključenja biračkog spiska 31.decembra 2021.god.

Opštinskoj upravi glasači mogu , najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će glasač na predstojećem referendumu glasati prema mestu boravišta u zemlji. Da glasači kojiima je boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećem referendumu glasati u inostranstvu.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *