MALO MESTO, VELIKI RUKOMET

”Oslonci stvarani godinama su veoma uverljivi i pružaju sigurnu garanciju da sa optimizmom gledamo na budućnost. U prvom redu zbog velikog interesovanja za rukomet kod mlađe populacije obadva pola, izvorni stručni kadar i solidnih uslova za bavljenje rukometom . Garancija su da će RK Žitorađa uvek postojati i uvek biti mlad zbog postojanja omladinskog pogona. Registrovano je oko tridesetak pionira i kadeta ”
Tako je pisao Miroljub Mića Vulić, u svojoj knjizi ” 50 godina rukometa u Žitorađi” . I danas se sa još većim žarom u Žitorađi posvećuje pažnja mlađim selekcijama. Valjda zato što su i omladinci Žitorađe navikli publiku i upravu kluba na uspehe. Ako krenemo od generacije 1998. Generacija ovih momaka je u tri navrata igrala državno prvenstvo, odnosno završni turnir među 16 najboljih ekipa iz Srbije. Iz te generacije su sada prvotimci Dejan Ilić, Blagoje Marković, Đorđe Krstić, i Stefan Stanković. Danas, trenutno se najviše nade polaže u kadete rukometnog kluba Žitorađa. Odnosno, dečake rođene 2003. i mlađe, ovi momci su na prošlogdišnjem državnom prvenstvu bili 9 od 16 ekipa u svojoj generaciji. Treba napomenuti da su iz te generacije ove polusezone šansu u prvom timu dobili Veselin Maljević i Đorđe Kostić, a najviše prostora je dobio najtalentovaniji rukometaš u generaciji Uroš Stanković. Inače, Stanković i Maljević su reprezentativci centralne Srbije, a iz generacije ”1998” Dušan Zlatanović je u nekoliko navrata nosio dres reprezentacije.
Ono što je interesantno je to da je sve igrače iznedrio Miomir Maljević. Zaštitni znak Rk Žitorađa, pored toga što je svoju igračku karijeru posvetio ovom klubu, i sada kao igrač u penziji je nezamenljiv šraf u funkcionisanju kluba. Samo popularni ”PAJA” zna kako se obezbeđuje mališanima iz Žitorađe, oprema za treninge, prevoz na utakmice, hrana.. itd. Od pre dve godine se radu sa mlađim selekcijama priključila još jedna legenda ovog kluba Toplica Denić. On trenutno radi sa generacijom momaka rođenih 2005 i 2007 godine. A i svoje trenersko znanje prenosi na dečake i devojčice iz Pejkovca, njih 45 ukupno, uzrasta od 11-12 godina. Ako sve saberemo rukometni klub Žitorađa, u  svojoj školi u Žitorađi ima u tri generacije (2003,2005,2007) ukupno 35 dečaka i 15 devojčica, što čini ukupno zbirno 50 deteta u omladinskom pogonu. Kada tome pridodamo i 45 deteta iz Pejkovca dolazimo do cifre od 95 igrača u omladinskom pogonu. Ovom brojkom može da se pohvali svega par klubova u Srbiji, ali ono što Žitorađane izdvaja od ostalih je to, da svako od ove dece trenira potpuno besplatno, jer članarine nema. I ljudi iz Rk Žitorađa ovde ne nameravaju da stanu, na nedavnoj dodeli priznanja sportistima Žitorađe, Miomir Maljević je najavio otvaranje još dve škole u Lukomiru i Crnatovu. Što znači da će sigurno u skorijem vremenskom periodu više od  120 deteta činiti rukometnu porodicu iz Žitorađe, što je podatak za svako poštovanje.
Možda je ovo put kojim treba da idu svi klubovi u Srbiji, svedoci smo, godinama unazad slabih izdanja naše reprezentacije i klubova, a ovaj tekst dokazuje da imamo budućnost.
Žitorađa trenutno igra najbolji rukomet od osnivanja kluba, trenutno su lideri Prve lige Istok i potencijalni superligaši. Trenutno je 9 prvotimaca mlađih od 20 godina, i svi su izdanci sopstvene škole rukometa, a kada uzmemo u obzir ove brojke i celokupan sistem rada u ovom klubu, Žitorađa ne brine za budućnost. A sigurno da će sa ovako temeljnim pristupom svemu, uz malo bolje uslove, u nekoj skorijoj budućnosti možda zauzimati i ozbiljnije mesto na rukometnoj mapi Srbije.
Svakako da na kraju ovog teksta treba pomenuti imena koja je dala Žitorađa našem rukometu, između ostalih, prof.dr. Saša Marković i  doskorašnji reprezentativac  Nenad Vučković. A u budućnosti će ih nadamo se biti još više.
Sve je ovo na jedan lep način Mića Vulić objasnio u svojoj knjizi sloganom
”MALO MESTO, VELIKI RUKOMET! ”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *