Дан борбе против трговине људима

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 30. јул је установљен као светски дан борбе против трговине људима у циљу подизања свести о овом проблему у глобалној јавности. Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (УНДОЦ) осмислила је акцију којом настоји да подстрекне људе широм света, поготово младе, да изразе не само солидарност са милионима жртава трговине људима, већ и да им пруже подршку која би им вратила оно што им је украдено – наду. УНДОЦ је посвећен да покрене масовну активност на друштвеним мрежама користећи хасхтаг #игивехопе који би требало да служи као опомена за друштво, али и што још битније као подршка за све оне које су преживели ситуацију трговине људима.

Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свету који утиче на живот милиона људи широм света и одузима им њихово достојанство. Према постојећим анализама идентификованих случајева трговине људима, потенцијални трговци људима могу бити: партнери, чланови породице, макрои, власници јавних кућа и менаџери салона за масаже, посредници у налажењу послова, власници фабрика и корпорација, банде и криминалне мреже и остали. Широки спектар криминалаца, укључујући макрое појединце, породичне организације, мале фирме, криминалне мреже и интернационалне криминалне организације могу бити трговци људима.

Жртве трговине људима могу бити жене, деца и мушкарци присиљени, преварени или наведени на проституцију, као и било који други облик рада или услуга, као што су рецимо раднице и држани у кућама или на фармама присиљени да раде против своје воље. Према подацима Уједињених нација око 600.000 жена, деце и мушкараца сваке године се нађе у ланцу трговине људима.

Борба против трговине људима није одговорност само органа власти. Свако може да помогне решавању овог злочина тако што ће покренути лавину малих, али значајних акција које пружају наду и помоћ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *