За домове здравља широм Србије Министарство обезбедило 2,3 милиона евра

Дољевачком Дому здравља одобрен је, од стране Министарства здравља, уговор о финансирању и реализацији пројеката усмерен на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити. Додела уговора одржана је у Београду, а уговоре је за 83 дома здравља, укупне вредности 270.000.000 динара односно 2,3 милиона евра, уручио министар здравља др Златибор Лончар.

Уручујући директорима домова здравља уговоре о бесповратним финансијским средствима, министар др Златибор Лончар истакао је да је чврсто опредељење министарства здравља да се квалитет здравствене услуге у примарној здравственој заштити додатно унапреди.

Бесповратна финансијска средства Министарства здравља (грантови) за сваки дом здравља, у вредности до 3.500.000 динара, додељена су за пројекте који се односе на: пружање додатних здравствених услуга грађанима у области превенције и скрининга кардиоваскуларних болести и дијабетеса, малигних болести, повећање стопе вакцинације, као и за унапређење квалитета лечења, укључујући и побољшан приступ здравственим и превентивним услугама за осетљиве групе (жене, деца и омладина, Роми, старије особе и особе са инвалидитетом). Планирано је да спровођење пројеката у домовима здравља почне у децембру 2019. године и да траје 12 месеци.

Финансијска средства и подршка спровођењу програма грантова за пројекте усмерене на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити обезбеђени су у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља и Светске банке.

Домови здравља су позвани да поднесу своје предлоге пројеката путем јавног конкурса. Евалуацију пројеката спровела је Комисија за имплементацију грантова Министарства здравља. Сходно одлуци министра здравља, заснованој на закључку Комисије, грантови за унапређење квалитета примарне здравствене заштите су додељени за реализацију укупно 91 пројекта у 83 дома здравља.

Финансијска помоћ омогућиће домовима здравља и да оснаже сопствене капацитете за јавне едукативне кампање за становништво и здравствено промотивне активности, као и да набаве додатни материјал и прибор потребан за пружање здравствених услуга, стручну литературу и друго, како би на што бољи начин одговорили потребама својих корисника и били оспособљени да пружају боље циљане, делотворније и квалитетније услуге.

 

Фото: Министарство здравља

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *