Након успешне промоције у Прокупљу, јуче је одржана промоција часописа „ТОК“ и у просторијама Народне библиотеке у Житорађи. Часопис за књижевност, културу и друштвена питања „ТОК“ има традицију дугу скоро пола века.  Излази два пута годишње у издању Књижевног друштва „Раде Драинац“, које постоји и ради у оквиру прокупачког Дома културе „Радивој Увалић Бата“.

Главни уредник часописа Драган Огњановић истакао је, између осталог: „Оно што одликује „ТОК“ и по чему се он разликује од већине часописа за књижевност, културу и друштвени живот  је то што он покушава да буде шири и свеобухватнији о дешавањима у Топлици. „ТОК“ је скоро педесет година био једини, а ни данас нема много часописа за књижевност и културу овог краја. Појавио се пре две године „Топлички зборник“, који издају Историјски архив и Народни музеј Топлице, али часопис има сасвим други профил. „ТОК“ објављује текстове из историје и архивистике. Постоји велико интересовање аутора из Топлице и Добрича за прошлост свог краја , који се на један озбиљан начин баве проучавањем историје.“

На корицама 55. броја часописа налази се фотографија куће Вељковића, која нажалост данас не изгледа тако, продата је, реновира се и добар део је већ срушен. Ово је последњи моменат првобитног изгледа куће који је забележен.

Љубиша Красић, уредник за поезију, додао је да му је посебно драго што „ТОК“ у себи садржи највише поезију.“ Осим „Драинчевих сусрета“ ми пратимо и „Сретењске сусрете“, односно објављујемо  првонаграђене и другонаграђеног представника. Пратимо младе људе и на „Ђурђевданском књижевном конкурсу“, напоменуо је Красић.

Занимљиво је и то да часопис садржи и оригиналне преводе. У овом броју је одломак из романа француског књижевника Миреј Калмел, „Алиенорина постеља“ и ово је први превод на српском језику .

Саша Миловановић, такође уредник часописа дао је завршну реч, истакавши да ће читаоци у овом броју моћи да сазнају све оно што треба и вреди везано за „Драинчеве сусрете“ и упутио на текст професора Тодоровића и један потпуно другачији приступ анализи књижевности. Затим је насмејао све присутне прочитавши афоризме Миливоја Крстића, који се налазе у овом броју и позвао да присуствују промоцији његове нове збирке афоризама, коју ће у најскорије време објавити Књижевно друштво.

За време трајања промоције љубитељи писаних речи уживали су и у стиховима Горана Антанасковића и Милоша Стојиљковића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *