У порасту број пријава против насилника у општини Дољевац

Проблем насиља у породици, који је рак рана нашег друштва, и који је од недавно регулисан посебним законом, све више нам открива суморну слику живота многих особа унутар четири зида породичног дома. То је натерало друштво у целини и нас као део тог друштва да много више но иначе обратимо пажњу на један од великих проблема са којим се суочавамо.

Статистички подаци о учесталости ове врсте кривичних дела само донекле откривају суморну слику живота многих особа унутар четири зида породичног дома. А уколико се зна да на један пријављен случај додје неколико непријављених, онда та прича добија још озбиљније размере.

С тим у вези, на територији општине Дољевац од 1.јуна када су на снагу ступили нови прописи до краја прошле године радници дољевачког Центра за социјални рад поступали су у 78 случајева по пријавама градјана, полицији или њима директно, а против 60 особа су предузете казнене мере, кажу у овој институцији.

Најчешће изрицана мера од стране надлежних органа била је забрана контактирања, према подацима Центра, а неколико особа удаљено је због насиља према укућанима из свог породичног дома. -Забрана контактирања је изречена у скоро свим случајевима који су добили квалификацију насиља, како би били спречени даљи потенцијални сукоби и озбиљнији проблеми, рекао је у изјави радио Копријану директор дољевачког Центра за социјални рад Сава Стевановић.

Број пријава против насилника вишеструко је повећан од ступања на снагу новог закона, подаци су Центра. -По мом мишљењу жртве су сада охрабрене да пријаве насилнике, а углавном је у питању било насиље у партнерским односима. Полиција, тужилаштво, Центар за социјални рад, као и медији пружају сву потребну подршку жртвама, па се оне сада осећају много сигурније у ситуацији када имају овакве проблеме, додаје Стевановић.

Овакви проблеми који су, слажу се стручњаци, дубоко укорењени, захтевају дуготрајан и систематски рад. Ипак, додају доношење адекватног закона добра је основа, којом је држава показала спремност да се ухвати у коштац са овим проблемом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *