Док се у Србији бележи пораст броја грађана са симптомима сличним грипу дољевачком Дому здравља, ових дана, се јавља мањи број пацијената са овим здравственим тегобама.

Како каже примаријус др Душица Миочиновић Радовановић претходних дана, али и током викенда, није било повећаног броја пацијента који су се јављали лекару због респираторних инфекција или симптома сличним грипу.

– Ових дана не бележимо велике гужве у чекаоницама Дома здравља, поред неколицине пацијената са респираторним инфекцијама, грађани се обично јављају свом изабраном лекару због заказане контроле, редовне терапије за хроничне болести или из неког другог разлога. Ја се само надам да ово није “затишје пред буру”- истакла је докторка овдашњег Дома здравља.

Она је додала да постоји тенденција раста ових бројки у предстојећем периоду, односно када се ђаци врате у школске клупе.

  • Према неким нашим подацима епидемија вируса грипа  прекинута је распустом, али када се деца врате у школу, број оболелих ће значајно порасти. За сада на одељењу педијатре у нашој установи немамо повећан број деце која долазе на прегледе код педијатра, али та бројка биће сигурно повећана почетком другог полугођа- рекла примаријус др Миочиновић.

Докторка је истакла да је неопходно да родитељи са малом децом избегавају честе контакте, посете, јавна места и слично.

Такође, акценат стреба ставити и на мере превенције.

– Просторије у којима боравимо треба чешће проветравати, по петнаестак минута на свака два до три сата. Веома је важна и хигијена, односно да не додирујемо лице, тачније очи, нос и уста, док не дезинфикујемо руке. Треба повећати унос витамина и то кроз повећан унос воћа и поврћа. Грађанима саветујем и да избегавају скупове и већа окупљања, јер се на тај начин вирус лако преноси – рекла је др Душица.

Према њеним речима, уколико морамо до Дома здравља, а нисмо оболели од вируса или респираторне инфекције, није на одмет да се заштитимо ношењем маске преко лица.

  • Дискутабилно је колико се можемо заштити хирушком маском од вируса грипа, јер је она делотворнија код оболелих да не би ширили вирус међу здравим људима. Употреба маски за лице код здравих особа служи за заштиту уста и носа од случајне контаминације властитим рукама и кашљањем и кијањем особа из околине. Особе које су здраве и којима маска може бити додатна заштита су чланови породице или остали у кући који брину и његују особе са симптомима грипа или респираторне инфекције и који морају доћи у блиски контакт са болесником. Али, ако се крећете моеђу оболелим није на одмет да се заштитите овом методом- истакла је докторка.

Да подсетимо, у петак, 8. фебруара, на територији града Ниша пријављена је епидемија грипа, а према подацима Института за јавно здравље, до сада је у овом граду регистровано више од 3.800 случајева са симптомима сличним грипу, чиме је овај број удвостручен у односу на минулу недељу. Једна особа из Орљана је преминула од последица грипа и то је прва жртва вируса у нашем крају.

Осморо деце је хоспитализовано, али њихово стање је за тренутно стабилно, речено је у Клиничком центру у Нишу.

Према последњем извештају Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, за око 84.969 особа се сумња да су оболеле, а епидемиолози упозоравају да постоји тенденција раста ових бројки у предстојећем периоду.

Регистровани су случајеви вируса грипа типа А (Х1Н1 и Х3Н2), који су најзаступљенији и у земљама у региону.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *