Поводом СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ, који се обележава сваког  1. децембра од 1988. године, јуче је у просторијама Основне школе у Житорађи одржано предавање на ову тему, у организацији Основне школе, Дома здравља и Црвеног крста.

Са циљем да се подигне свест јавности о овој опакој болести, да се истакну сазнања о превенцији и доступној терапији, победе предрасуде и побољша образовање, говорио је доктор Дома здравља у Житорађи, Далибор Величковић.

Представници Црвеног крста Житорађа говорили су о знаку, имену, мисији и принципима Црвеног крста. Договорена је сарадња по питању превентивне здравствене заштите од ове болести, али је било говора и о свим другим акцијама и активностима које организује Црвени крст, као и о питањима дифузије Црвеног крста, коју ће од почетка другог полугодишта, у свим одељењима школе, спроводити Црвени крст, на челу са Животом Миленковићем, секретаром Црвеног крста у Житорађи.

Ово је друга трибина на тему ХИВ-а и АИДС-а. Прва је одржана у петак, 30. новембра 2018. године у Средњој школи у Житорађи, у сарадњи са Домом здравља, Црвеним крстом и  Апотекарском установом – Прокупље. Тематску трибину отворила је директорка школе, Милица Андрејев, а затим су предствљене две презентације. Прву презентацију одржао је доктор Далибор Величковић, под слоганом „Сазнај свој статус“, а другу председник Ученичког парламента Средње школе, Тонић Наталија.

Ученици Средње школе су на улазу добили наруквицу, са симболичним знаком борбе против сиде и презервативе. Након одржане трибине, представници Црвеног крста Житорађа спровели су анкету на тему ХИВ вируса и АИДС-а, како би се утврдио степен информисаности ученика о овој болести.

 

Фото: Црвени крст Житорађа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *