СПОТ У ЛУВРУ – НОВО РЕМЕК ДЕЛО ИЛИ СКРНАВЉЕЊЕ УМЕТНОСТИ?

Бијонс и Џеј Зи, најпознатији, најутицајнији и најмоћнији брачни пар у свету музике не престаје да изненађује јавност. Овога пута велику пажњу привукли су својим новим спотом за песму “Apershit“, којом су најавили први заједнички албум „Everything is love“, пројекат о коме се пуно причало и на који се дуго чекало. За снимање спота изабрали су ни мање, ни више, него најпосећенији музеј на свету Лувр у Паризу.

Верује се да је пар затворио музеј на цео дан за потребе снимања спота. Не зна се тачно колико је музеј био плаћен и на који начин су успели да спот сниме у тајности и не привуку пажњу, с обзиром да постоји и пар сцена ван музеја.

У споту се појављују плесачице обучене у трикое боје коже које изводе осмишљене кореографије испред ремек – дела. Монументално степениште Дару једно је од њих. На самом врху степеништа појављују се Бијонсе и Џеј Зи, у белом одмах испред мермерне скулптуре Нике са Самотраке, из хеленистичког периода, која представља богињу Нику, богињу победе.

Затим је ту и познато дело Жака Луј Давида – Портрет мадам Рекамие, испод којег седе две црнкиње обучене у светло браон трикое на чијим главама се налазе бели турбани.

Занимљиву кореографију Бијонс изводи са својим играчицама и испред импресивног платна Крунисање Наполеона.

Видео почиње и завршава се испред чувене Мона Лизе Леонарда Да Винчија. На почетку, пар стоји испред најпознатијег ремек дела, што многи сматрају да симболизује то да се они поистовећују са уметношћу и да су део ње, док на крају, када су окренути ка слици којој се диве, они заправо одају поштовање делу. Тако да се може рећи да су и ствараоци и поштоваоци уметности.

Будући да је Лувр један од највећих и напознатијих музеја на свету, у коме је изложено скоро 35000 предмета из периода праисторије до 19. века, а Мона Лиза чувено ремек- дело ренесансног сликара Леонарда Да Винчија поставља се питање да ли је ово најбољи или најгори спот у историји. Процените сами.

 

Аутор текста; Невена Милошевић

1 коментар

  1. Аутор текста лепо оставља читаоцима питање да сами процене вредност спота!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *