Дан државности Србије, 15. фебруар, један је од најбитнијих дана у политичком, културном и историјском календару, али и у календару нерадних дана јер се празнује два дана. На Сретење се подсећамо на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је 1835.године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог доба.

Ове године, нерадни дани за Дан државности ће обухватити само петак, мада је и субота, 16.фебруар, нерадни дан, али како већина институција и разних служби не ради суботом, можемо рећи да ће већина имати само један нерадни дан.

Дољевачки Дом здравља у петак 15.фебруара, суботу, 16.фебруара, и недељу 17. фебруара, радиће по систему дежуства. Дакле, током 24 сата пацијентима биће доступна медицинска помоћ у Дољевцу, док амбуланте ове установе неће радити.

Апотеке на територији наше општине радиће скраћено. Тако ће апотека „Невен“ у Малошишту у петак радити по празничном радном времену , односно од 7.30 до 15 сати. У суботу од 7.30 до 13 сати, док у недељу неће радити.

Нишка апотека у центру Дољевца у петак и суботу радиће у времену од 8 до 15, а у недељу по уобичајеном радном времену од 7 до 14 сати.

Апотека Дома здравља Дољевац радиће на Дан држваности у времену од 8 до 12, а у недељу од 8 до 14 сати.

Пошта у Дољевцу, али и остали истурени шалтери, неће радити за време празника, а своје шалтере отвориће у понедељак 18.фебруара.

Дан државности је нерадни дан за све запослене у јавним предузећима на територији општине Дољевац.

Из Ниш ескпреса обавештавају путнике који користе међумесне поласке да ће се у време празника Дана државности Србије, петак и суботу, саобраћај одвијати по недељном реду вожње.

Ученицима се други део зимског рапуста завршава у четвртак, 14. фебруара 2019. године. На зимски распуст се, међутим, „наслања“ и Дан државности 15. фебруара, те ће тако друго полугодиште почети у понедељак 18. фебруара.

Подсетимо, 15. фебруара обележава се и Дан Војске Србије, зато што су војни успеси у Првом српском устанку водили ка стварању српске војске и државе у 19 веку и због тога што се тада јављају први организовани облици оружане силе будуће српске државе.

Такође, Сретење је и велики верски празник који Српска православна црква слави 15.фебруара као Сретење Господње.

Четрдесет дана по рођењу, Богородица донесе у Јерусалимски храм свог сина да га по закону посвети Богу. У храму је угледаше старац Симеон и удовица Ана, који у малом Исусу препознаше дуго чеканог Месију. Као верски празник, Сретење се слави од првих векова хришћанства, а посебно свечано од 544. године, у време цара Јустинијана, па му и Српска православна црква и верници поклањају дужну пажњу.

Сретење се у народу тумачи као дан када се срећу зима и лето. Понегде се каже и Обретање, јер се овог дана обрће зима у лето.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *