Невреме које је синоћ захватило грчко полуострво Халкидики иза себе оставило је, према тренутно доступним информацијама, шест жртава,од тога двоје деце, много повредјених и огромну материјалну штету. За сада је, према писању Блица познато да су једна одрасла особа из наше земље која је летовала на Ставросу и једна српска девојчица од 13 година повредјене, док ТВ Прва преноси да је број повредјених српских туриста нарастао на седам и да су сви ван животне опасности. Халкидики је једна од омиљених дестинација за туристе из Србије, а у јеку сезоне плаже су пуне наших гостију, те је оправдана забринутост многих овдашњих људи чије се породице тренутно налазе у Грчкој.

Из места Ханиоти на Халкидикију ноћас се вратила породица Тошић из Пуковца, коју је невреме захватило током пута.

Како у изјави Радио Копријану каже Јелена Тошић, непосредно након што су кренули из летовалишта почело је страшно невреме, које је чупало дрвеће, носило инвентар оближњих кафића и блокирало саобраћај. Призор који се дешавао пред њиховим очима, додаје, наликује сценама из хорор филмова. – Удари ветра били су страшни, столице из оближњих кафића су летеле на све стране, дрвеће је чупано из корена и падало на асфалт, у једном тренутку почео је да пада и град, а цело полуострво Касандра остало је без струје. Нешто од тих ствари које  је ветар носио је ударило у наша кола, али од олује нисмо видели шта је то било. Наравно да смо се јако узнемирили, деца су била престављена због свега што се дешавало. У покушају да избегнемо невреме кренули смо другим путем, али је видљивост била минимална тако да смо се у једном тренутку изгубили.  У том моменту недалеко од нас на пут је пало дрво. Некако смо успели да се снадјемо и да наставимо пут кући. Поред свог тог хаоса који је владао полиција и хитна служба успевале су некако да додју до оних којима је помоћ била потребна, препричава Јелена догадјаје од јуче.

Додаје да осим информације да ће доћи до погоршања времена, није било најаве олује која је задесила овај део Грчке. –Колико смо успели да пропратимо није било упозорења да ће се десити катастрофа оваквих размера. Свакако да смо то знали не бисмо кренули на пут кући.  

Наша саговорница Јелена Тошић из Пуковца

Иако је од јутрос ситуација боља, јер је оно најгоре прошло трагови олује и даље су видљиви.-Чула сам се са људима који су још у Ханиотију и који кажу да су улице и даље поплављене, а да је невреме бродове са мора донело буквално до улаза у хотеле.

Из нашег конзулата у Солуну кажу за Блиц да је на Халкидикију проглашена ванредна ситуација, а да је за вечерас најављено ново невреме, али не интензитета као што је то био случај јуче. Према првим информацијама грчке полиције, погинуло је двоје старијих туриста из Чешке, жена и осмогодишњи дечак из Румуније, мушкарац и дечак из Русије, а повредјено је преко 100 особа.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *