Почели радови на водосистему у Клисури, Малошишту, Чапљинцу и Белотинцу

Представници развојног пројекта ЕУ ПРО отворили су данас радове на доградњи система водоснабдевања „Пуста река“, који се реализују уз финансијску подршку Европске уније, а у сарадњи са Владом Швајцарске. Радови укупне вредности од око 270.000 евра, од чега ЕУ улаже 150.000 евра, а општина Дољевац око 120.000 евра, подразумевају доградњу 2.460 метара система за водоснабдевање те његово повезивање са нишким водоводним системом (НИВОС). Реализацијом овог пројекта становници дољевачких насеља Малошиште, Белотинац, Чапљинац и Клисура, имаће приступ исправној води за пиће.

Радове је обишла менаџерка програма ЕУ ПРО Оливера Костић са сарадницима у присуству представника дољевачке локалне самоуправе. Костићева је у изјави радио Копријану рекла да је рок за завршетак радова 180 дана, а да је овај посао поверен фирми МДС градња из Ниша. Такође, како је додала, општина Дољевац је њихов дугогодишњи партнер и у ЕУ ПРО су задовољни међусобном сарадњом, најављујући уједно још један пројекат, који ће ускоро бити реализован. -Општина Дољевац је до сада увек одлично дефинисала своје пројекте, што је резултирало овом нашом сарадњом. Није лако доћи до ових средстава, јер иако је у питању 25 милиона евра, за тај новац конкурише чак 99 локалних самопурава. Најавила бих овом приликом још један пројекат који ћемо реализовати у наредном периоду а то је техничка документација за једну пословну зону, чиме остварујемо основни циљ овог нашег пројекта, а то је побољшање пословног окружења, али и побољшање услова живота становника овог краја.

Реализацијом овог значајног пројекта око 5000 житеља поменутих села имаће приступ здравој пијаћој води, истакао је председник општине Дољевац Горан Љубић. –Захваљујући ЕУ са којом смо пронашли заједнички интерес реализоваћемо један од најзначајнијих пројеката у општини Дољевац, а то је даља изградња водоводног система. Након што ови радови буду завршени чак четири села, имаће прступ исправној води, а поред тога повезаћемо се и са нишким водоводним системом, како бисмо, уколико буде потребно, обезбеђивали додатне количине воде из бојничке акумулације и за тај простор. У плану је, како је том приликом истакао председник Љубић, да до краја идуће године постављање водоводних цеви буде урађено кроз Шаиновац и Шарлинац чиме ће главном водоводном мрежом бити покривена цела територија општине Дољевац.

Такође, кроз активности усмерене на примену принципа доброг управљања, биће донет и усвојен Правилник о условима и начину прикључења на водоводни систем које ће примењивати Јавно предузеће за водоснабдевање.

Текст и фото: Ј.Козомара

1 коментар

  1. Ovj poduhvat je veoma znacajan za sve gradjane Opstine Doljevac.Projekat je star 45 g. a to sa spajanje sa Niski vodovod je dogovoreno pre 10-12 g. Sve je to uredu osim to da nisam procitao da ce se graditi pomocni rezervuari na Kocansko brdo i kod Klisure.Rezervuari imaju visestruku namenu u prvom redu da se vrsi dohlorizacija vode i da imamo rezervu vode uslucaju kvara na mrezi ili fanriku za preradu vode. Koliko znam dogovoreno je da se izgeade jos tri filter polja gde ni sa povecao kapacitet vode i snandevao grad Nis i moravska sela koja pripadaju Nisu.Da mnogo ne preterujem,mislim da glavni vod od centar Kocane do Mekis nije zavrsen.Sve u svemu bravo za poduhvat koji je od vitalnog znacaja za sve gradjane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *