Овај “невидљиви убица” сваке године однесе 8 милиона живота

Светска здравствена организација (СЗО) сматра да око осам милиона људи годишње умре због различитих загађења ваздуха, а већина здравствених проблема погађа људе у Африци и Азији.

Амбијентално загађење ваздуха било је узрок смрти 4,2 милиона људи у 2016. години, док је загађење ваздуха у кућама, узроковано кувањем и штетним горивима и технологијама, одговорно за око 3,8 милиона смрти у истој години, наводи СЗО.

Већина смртних случајева забележена је у земљама са ниским и средњим приходима у Азији и Африци, као и у земљама са ниским и средњим приходима у региону источног Средоземља, Европи и Америкама.

Како се наводи у саопштењу СЗО, више од 40 одсто светске популације, односно око 3,8 милијарди људи, нема приступ чисто сагоревајућим горивима за кување.

Током последњих 10 година СЗО је утврдила да више од 90 одсто светске популације дише загађен ваздух, да у претходних шест година није забележен значајан раст загађивача у ваздуху, али да остаје на високом нивоу.

У појединим деловима Америка и Европе забележен је пад концентрације загађивача у ваздуху.

Највећи ниво загађености ваздуха забележен је у региону источног Средоземља и у југоисточној Азији, где су измерени нивои пет пута изнад границе коју је прописала СЗО.

У Африци, као и у појединим деловима западног Пацифика, недостају подаци о загађењу ваздуха, док је у Европи највећи број места са подацима о стању ваздуха.

Извор; Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *