Потпуна реконструкција основне школе „Јастребачки партизани“ у Балајнцу, почиње са последњим данима школске године. Рок за завршетак радова је 90 дана, односно до почетка нове школске године. Радове финансирају ЕУ ПРО, средствима Европске уније и локална самоуправа.

Почетак радова обишли су Јасмина Илић менаџер сектора инфраструктуре ЕУ ПРО, Драгана Сотировски начелница Нишавског округа и Саша Јовановић председник општине Мерошина. Вредност пројекта је 133 хиљада евра, а општина Мерошина учествује својим средствима са 20 хиљада евра. Радове ће у периоду од 90 дана изводити фирма МПП „Јединство“ а.д. из Севојна, изабрана у поступку јавне набавке који је спровела општина Мерошина.

Обилазећи школске просторије, уверили су се у неопходност потпуне реконструције објекта, како би се створили услови за једносменски рад школе и квалитетније образовање деце од предшколског узраста до осмог разреда.

Школу у Балајнцу похађа преко 200 ученика и предшколаца превасходно из Балајнца, Градишта и Александрова.

Фото: Д. Васковић

Ово је четврта осмогодишња школа на територији општине коју комплетно реконструишемо, након школа у Југбогдановцу, Азбресници и Облачини, на ред је дошла школа у Балајнцу, па нам остаје још централна школа у Мерошини, чиме би затворили читав процес реконстукције свих осмогодишњих школа. Пројекат се реализује средствима Европске уније, преко организација ЕУ ПРО, уз наравно, уз учешће локалне самоуправе“- каже председник општине Саша Јовановић.

Адаптација се односи на делимичну санацију крова, увођење централног грејања на пелет, замену столарије и термо изолацију, чиме би се оствариле значајне уштеде у буџету и обезбедиле топле просторије за боравак деце, замена подних облога, санација тоалета и замена намештаја. Сви радови требало би да буду готови до почетка нове школске године.

Фото: Д.Васковић
Фото: Д. Васковић

Реконструкција школске зграде у насељу Балајнац, која подразумева инсталацију система грејања на пелет како би се побољшала енергетске ефикасност, значајно ц́е унапредити услове за рад за 26 запослених као и квалитет образовања за 213 деце која похађају школу и предшколску установу, од чега више од половине долази из ромске заједнице. Такође, применом принципа доброг управљања, деца и родитељи из ромске заједнице биће активно укључени у процес образовања и ваннаставних активности„-истиче Јовица Марковић.

Организација ЕУ ПРО и локална самоуправа већ раде заједнички на пројекту Плана регулације уређења за проширење индустријске зоне Југбогдановац.

Основни фокус програма је подршка локалним самоуправама да побољшају своју локалну образовну и пословну инфраструктуру, тако да ми са Мерошином већ радимо на пројекту Плана детаљне регулације уређења за проширење индустријске зоне Југбогдановац, реч је о пројекту који се односи на израду планске документације и он се већ спроводи, па резултати неће бити видљиви физички као у случају реконструкције школе у Балајнцу“- каже Јасмина Илић, менаџер сектора инфраструктуре у ЕУ ПРО.

ЕУ ПРО је развојни програм који је са својим активностима започео прошле године, финансира се од стране Европске уније и спроводи у партнерству са 99 градова и општина у Србији.

Пројекат „Побољшање школске инфраструктуре у насељу Балајнац и унапређење инклузије Рома и Ромкиња“ финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО. Комплементарне активности пројекта које се односе на примену принципа доброг управљања спроводе се у сарадњи са програмом Сwисс ПРО који подржава Влада Швајцарске.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Аутор: Душан Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *