Јуче је у Чапљинцу одржана Прва међународна смотра фолклора. Наступила су културно-уметничка друштва из наше општине, али и из иностранства. Смотра фолклора одржана је у центру Чапљинца, са почетком у 14 сати, а наступила су фолклорна друштва из Чапљинца, Међе, Доњег Бријања и Малошишта. Своје играчко умеће приказали су и гости из Македоније, односно културно-уметничко друштво „Еуроарт“ из Штипа.

Како каже Ивана Ранђеловић из Чапљинца, један од организатора овог дружења, идеја се родила још прошле године, посетом учитељице из Македоније нашој општини.

  • Учитељица Викторија из Македоније била је прошле године у Чапљинцу и видела је наступ КУД-а из Чапљинца. Она нас је позвала да будемо њихови гости када обележавају Дан школе -истакла је Ивана Ранђеловић у изјави за радио Копријан.
КУД “Еуроарт” из Штипа

Чланови КУД-а Чапљинац, у октобру прошле године, гостовали су у Македонији, односно своје играчко умеће показали су ученицима Основне школе „Славејко Арсић“ у Штипу.

Ове године, родитељи деце, чији су малишани чланови ове фолклорне групе, организовали су Прву међународно смотру фолклора.

Ивана Ранђеловић каже да су поред гостију из Македоније наступила и културно уметничка друштва из нашег краја.

  • Мени је драго што је велики број људи дошао да види наступ наше деце и гостију. Поред домаћина, КУД-а Чапљинац, наступили су и КУД „Међа“ из Међе, КУД „Слобода“ из Доњег Бријања и КУД Малошиште, као и гости КУД „ Еуроарт“ из Штипа. Ми родитељи, чија су деца чланови фолклорног друштва, сами смо и о свом трошку организовали ово дружење. Ми имамо отворен позив, да и ове године путујемо у Штип и будемо опет гости ОШ „Славејко Арсић“- истакла је мајка Сташе Ранђеловић, која је члан КУД-а Чапљинац.
Гости из Македоније

Она је додала да се нада да ће ова смотра фолклора постати традиционална и да ће следеће године већи број културно-уметничких друштава узети учешћа.

  • Жеља нам је да ова манифестација постане традиционална, да Чапљинац следеће године буде домаћин, не само гостима из Македоније, већ и шире. Надам се да ћемо током године, када деца буду наступала у разним местима и градовима, код нас и у иностранству, ширити круг пријатеља и следеће године будемо домаћини великом броју гостију- рекла је Ивана у изјави за наш радио.

На крају разговора је истакла да се нада да ће следеће године обезбедити и спонзоре, али и привући већи број посетилаца, како би „Међународна смотра фолклора“ у Чапљинцу постала угледна манифестација и кроз оваква дружења неговали наше културно наслеђе.

М.Јовановић, фото: И.Ранђеловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *