Од идеје до реализације: Облачинско језеро туристички бисер општине Мерошина

Главни туристички адут општине Мерошина је Облачинско језеро. Овај природни водени комплекс налази се на двадесетак километара од Ниша у подножју планине Мали Јастребац. Језеро се налази код Прокупља, поред села Облачина. Пут води до саме бране, где се налази бетонско паркиралиште и мотел Језеро. Настало је почетком шездесетих година прошлог века исушивањем Облачинске баре и претварањем у језеро. Најдубље је негде на средини, али идеални делови за риболов су приобални. Саграђена је и бетонска писта за риболов на којој удружења риболоваца организују такмичења у лову удицом на пловак.

Излетиште је пре скоро тридесет година свакодневно посећивало и по неколико хиљада људи. Комплекс је имао велики базен преграђен браном и неколико спортских терена, а око језера налазило се велико викенд насеље. Облачинско језеро је годинама уназад запуштено, а објекти руинирани. Такође, намеће се проблем очувања рибљег фонда и квалитета воде у језеру.

Ово језеро обилује рибљим врстама, а доминирају шаранске врсте риба. Примат припада бабушки, затим шарану, амуру, толстолобику и ситним примерцима амурског чебачока (усисивача), лињак, беовица. Амур такође настањује језеро.

Недавни изглед овог туристичког бисера општине Мерошина били су недовршени радови, напрсле даске, оштећен мобилијар, каблови који висе на непрописној висини. Међутим, наду у обнови туристичког живота на овом језеру пробудило је и оживело  значајно финансијско улагање државног предузећа Стара планина  и реконструкција и адаптација објеката.

Мада тренутна неповољна епидемиолошка сутуација није повољна за развој туризма на Облачинском језеру, али је ишло на руку инвеститорима и онима који туристичке капацитете уређују припремајући  их за период после короне.

Предузеће Стара планина „Ресорт“ је на пет година закупило хотел „Језеро“ на Облачинском језеру. Убрзано приводи крају адаптацију и уређење читавог комплекса. Улагање једног тако великог предузећа само по себи је успех за ову општину.

Мерошина је у протеклом периоду угостила премијерку Ану Брнабић која је била одушевљена природним лепотава овог караја, али и значајним улагањима у реконструкцију и обнову објеката на језеру.

Хотел Језеро добио је сасвим нови изглед, а уложено је доста новца јер је објекат био запуштен. Саниран је кров, урађено грејање, канализација, струја и комплекс на Облачинском језеру поприма облик пожељног туристичког ресурса.  Адаптација хотела  на језеру је у завршној фази, а приводе се крају и радови на  уређењу четири бунгалова који ће бити значајни смештајни капацитети у општини Мерошина. Реч је о објектима са по четири мини апартмана, што је оптимални минимум за смештај гостију. Приводе се намени сви спортски ресурси у комплексу језера, уређује се и чисти само језеро, тако да ће план који је зацртан бити и остварен.

Иако велики туристички потенцијал мерошинске општине, у језеро и његово приобаље, скоро десет година, није било већих улагања и радова.

Дугорочни план је довођење свеже воде, а тај пројекат заједнички реализују општина Мерошина, Предузеће Стара планина „Ресорт“ и ресорно министарство. То је инвестиција која ће Мерошини значити много, пре свега у домену привлачења нових инвеститора, што је услов за брзи развој не само туризма, већ привреде уопште.

 

После изградње главног асфалтног пута до насеља Конвалук, општинско руководство има у плану  уређење путне инфраструктуре која ће допринети да сва села буду повезана добром инфраструктуром. Ово ће свако да се одрази на развој сеоског, туристирчког и транзитног туризма.

Добра путна мрежа и објекти крај језера  који ће добити пуни сјај и лепоту после толико година  биће главна туристичка дестинација, а многи мештани би могли да искористе долазак већег броја људи и пласирају своје производе и самим тим дођу до додатне зараде.

У плану је форирање Туристичке организације Мерошина како би допринели бољој промоцији потенцијала општине Мешорина која има доста тога да понуди од природних до културно-историјских. Подсетимо, последње веће инвестирање у Облачинско језеро било је 2009.године, када су урађени прилазни путеви и направљено неколико спорстких терена за тенис, кошарку и фудбал и два базена.У исто време обезбеђена је исправна вода из суседног вештачког Крајковачког језера, чиме је на Облачини ревитализован биљни и животињски свет.

Текст је настао у оквиру пројекта “Мерошина: Од одеје до реализације” који је суфинансирала општина Мерошина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *