Поводом обележавања Светског дана потрошача, Нишавски управни округ је у сарадњи са Центром за заштиту потрошача ФОРУМ, организовао округли сто са темом: ,,Заштита потрошача у области услуга од општег економског интереса“. Округлом столу присуствовали су представници локалних самоуправа Нишавског округа међу којима је био и помоћник председника општине Дољевац Братислав Јовановић. Такође, састанку је присуствовала и начелница Одељења за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација Слађана Петровић.

Тема округлог стола уочи Светског дана потрошача, односно 15.марта, је била „Заштита потрошача у области услуга од општег економског интереса“. Начелница Одељења за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација Слађана Петровић је истакла да постоје и даље области које муче грађане, односно то су услуге од општег економског интереса. На састанку су упућени истакли да највећи број рекламација су за робу широке потрошње, али и рекламације на услуге. Потрошачи често нису свесни како могу да остваре одређена права- рекао је Јовановић у изјави за радио Копријан.

Он је додао да су на састанку представници нишког удружења за заштиту потрошача „Форум“ истакли да у 80 одсто случајева рекламације купаца су одбијене. Такође, изнети су подаци највише притужби грађана је на квалитет обуће, односно спортске обуће, али да нису изостале ни притужбе и проблеми у вези са електричном енергијом.

– Подсетио бих и грађане наше општине да уколико имају нека питања и недоумице у вези својих потрошачких права могу да се обрате овом удружењу.На састанку је истакнуто да треба  додатно да се оснаже и развију капацитети организација за заштиту права потрошача, јер су удружења прва која би требало да пруже подршку грађанима- истакао је помоћник председника општине Дољевац Братислав Јовановић.

Округли сто је део кампање Министарства трговине на нивоу државе и њихов циљ је едукација потрошача и трговаца.

Кампања ће трајати до 22. марта “Да куповина буде милина”. Циљ кампање је информисање грађана о њиховим правима.

М.Јовановић

Фото: Нишавски управни округ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *