НЕЋЕ БИТИ ПРЕРЕГИСТРАЦИЈЕ ТРАКТОРА: Пољопривредници могу да одахну

Министарство унутрашњих послова донело је одлуку да пољопривредне машине не морају на пререгистрацију. Изменама закона биће омогућено да старе таблице и даље важе уз потврду о техничком.
Како преносе ”Вечерње новости”  , ресорно министарство је најавило да ће предложити измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима, којима ће бити омогућено да старе таблице и даље важе уз потврду о техничком прегледу, што је и до сада била законска обавеза.

И док су многи пољопривредници, нарочито они у централној Србији, који поседују мале тракторе, старе и по неколико деценија, чекали до последњег момента да им држава прогледа кроз прсте и нешто учини, има и оних који су своје машине пререгистровали. Обавеза да се трактори и пољопривредне машине пререгиструју донета је Законом о безбедности саобраћаја на путевима, који је усвојен још 2009, а примена је требало да почне да важи од 3. априла.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић недавно је изјавио да пререгистрацијом не желе да пољопривредне произвођаче излажу додатним трошковима, али да је потврда о техничкој исправности обавезна јер је циљ да та возила буду сигурна и исправна.

Према неким проценама, техничке прегледе не би могло да прође више од 60 одсто трактора и пољопривредних машина, па би због тога могли и да остану нерегистровани. Неисправни трактори су један од најчешћих узрока саобраћајних несрећа, нарочито у периоду пољопривредних радова. Према званичним подацима, трактористи су изазвали 70 одсто саобраћајних удеса. Још није познато да ли ће измене закона утицати на критеријум за технички преглед, јер је пољопривредницима највећа мука то што им старе машине не би прошле озбиљније контроле, пишу ”Новости”  .

Добричке / novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *