Народна веровања за јули: Особе рођене у овом месецу посебно су склоне добрим делима

Јули се код Срба, као и код неких словенских народа назива још и ИЛИНСКИ МЕСЕЦ, ГОРЕШЊАК, ЖАРКИ, СРПАЊ и ЖЕТВАР, као и у старосрпском.

Док нису чули за Јулија Цезара и римски календар, Срби су овај месец звали горешњак, жарки, жетвар, српањ… Лето је у току, а врућине у пуном јеку.

Особе рођене у овом месецу биће склоне добрим делима, разумне, правдољубиве и због тога омиљене код поштених и добрих људи. Као и само лето, које сви воле и у њему уживају, и јулска деца су вољена и имају среће у љубави. Брзо се наљуте, али их љутина брзо и прође. Највише среће имаће у јулу и августу, али народ каже да треба нарочито да се чувају грома. Склоне су болестима груди и зуба.

Ово је месец у коме се сабира главно, хлебно зрно, по чему је јул назван житним месецом.

По народном предању свети Петар је, жањући и ноћу пшеницу, палио лиле да би боље видео,па се у спомен тога до данас очувало паљење лила уочи Петровдана и Ивањдана. Заправо је највећи део светковина у овом месецу посвећен најважнијим пољопривредним радовима, пре свих жетви. Јул је месец највећих припека и несносних жега.

У овом месецу су и двоје од петоро огњевитих светаца, како их наш народ назива, и то свети Прокопије и Огњена Марија.

По ватрама које су некада паљене по брдима, дајући у ноћи диван одсјај, ивањданске ватре су називане ивањски кресови.

Због ових ватри је сам свети Јован, кум Божији, назван Јованом Свитњаком. Јер, ово је празник рођења и то празник који је сматран тако великим да по народном предању и само сунце на небу три пута застане и заигра овог дана у знак поштовања.

Ови кресови,као и они петровдански, називани су у народу кресови вински јер се тада из предострожности да на летњој јари не сагори род није улазило у винограде.

Наиме, свака врста дирања и отварања земље излагала је јарком сунцу и оно мало влаге што је у њој сачувано, а та испарења су изазивала пламењачу.

Јул месец је заиста један од ретких месеци за ког се може слободно рећи да је МАГИЧАН и изузетан месец за остварење жеља и циљева, као и за животне потезе.

Право време за позитивну магију је три дана после младог месеца која ће пун сјај показати у фази пуног месеца. Све после тог времена је фаза копњења.

У древна времена људи су се трудили да задобију милост богова и у њихову част правили су светковине како би се сачували од несреће, болести и сиромаштва. С пролећа су се изводили ритуали за плодна поља, а крајем јула и почетком августа славили су се дани жетве, убирања плодова мукотрпног рада и труда.

Лето је симбол плодности и милости, па је стога идеалан период за извођење ритуала за остварење жеља. Узмите мали блок и оловку, изађите негде у природу, удобно се сместите и уживајте у лепоти зеленила и цвећа.

Док пуним плућима удишете мирисни ваздух, зажмурите на неколико тренутака и замишљајте како са сваким издахом из вас излазе бриге. Потом на папиру запишите жељу и датум њеног остварења. Немојте се превише замарати начином на који ће се се испунити, већ се концентришите на исход.

По завршетку, папир запалите, пепео проспите по трави, па лагано крените кући. Не осврћите се, пустите да жеља ради за вас и да вам се оствари у назначеном року.

А ево и који су то магични дани у јулу. Добро их искористите!

  1. јули

За Петровдан су везани многи интересантни ритуали. Требало би рано да устанете и “окупате” се у зрацима излазећег сунца. За добро здравље током циеле године умијте се росом. Након тога уберите цвеће и, док од њега плетете венчић, размишљајте о некој жељи.

Венчић држите у кући све док вам се жеља не оствари. Усамљене особе треба да наберу букетић цвећа, ставе га на јастук и тако преспавају.

  1. јули

То је Перунов дан, а он је Бог грома, муња и заштитника ратника. Према предању, на овај дан не ваља се купати, не седи се поред ватре нити се излази на олују. Ако се седи под храстом, верује се да ће та особа добити снагу и добро здравље током године.

На овај дан беру се храстове и брезове гране од којих се праве метле. Пошто је ово Перунов дан, можете му се обратити и замолити га да вам испуни три жеље.

  1. јули

На овај дан окупајте се росом јер она доноси лепоту.

  1. јули

Наберите жито, повежите снопић црвеном траком и држите га у неком углу куће. На тај начин укућани ће бити заштићени од лоше енергије.

А ово су дани распоређени по енергетским сноповима – овако ће они утицати на ваше здравље:

  1. – 6. јули: Можете очекивати дешавања у пределу груди као и у пределу главе. Неке особе осетиће повишен секрет.
  2. – 12. јули: Очекују се јаки космички енергетски таласи тако да вас не изненаде главобоља, мигрена, блага мучнина, срчани проблеми али, неки ће осетити и блага дешавања у пределу плућа.
  3. – 16. јули: У овом периоду нежнији пол би требало да поведе више рачуна на гинеколошка дешавања, а јачи пол на крвно-срчани притисак.
  4. до 21. јули: Дани “намењени” за повишен нервни систем па ако осетите нервозу, напетост, да су вам тешке очи тј. да једва гледате, знајте да је то управо због атмосферског притиска.

У периоду од 22. до 26. јула можете очекивати узнемиреност срца тј. срчаног мишића, нижи притисак али и дешавања у кичменом делу; жене би требало да обрате пажњу током тих дана на јајне ћелије.

Дани 27. и 28. до после подне очекују се равне тј. мирне енергије те се не очекују јача глобална дешавања.

У последња три дана најтоплијег месеца у години очекују се проблеми са дисањем, благи стомачни проблеми, главобоље, грудни и блаже хормонски проблеми.

Овај јул заиста инспирише да покренете себе, ваш пословни као и емотивни део. Искористите га максимално!

Извор: србијуволимо/опанак, Зоран Шумадинац (Аура.ба)4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *