Мушкарац из Пуковца хоспитализован због компликација са морбилама, има упалу мозга

Док званични подаци говоре да је у Србији број оболелих од малих богиња 1327, сумња је да је број стварно инфицираних много већи.

Слично је и на територији општине Дољевац. Званично, потврђено је 16 случајева, међутим већи број особа са клиничком сликом која наликује овој болести упућено је у Ниш на даљу дијагностику, тако да је реално стање на терену ипак другачије од званичних података.

Такође, како смо сазнали, на Инфективној клиници  у Нишу хоспитализована је и једна одрасла мушка особа  из Пуковца  са упалом мозга, насталом услед компликација са морбилама, што потврђује тврдње лекара да су најугроженија деца, али и старији, у тридесетим и четрдесетим годинама живота. Према нашим сазнањима овај пацијент из нашег краја опоравља се од компликација, те се лекари надају повољном исходу.

Особе рођене пре 1993. године, углавном су вакцинисане само једно дозом цепива, тако да су смо делимично заштићене, кажу епидемиолози, а то значи да могу да оболе. У нешто су повољнијој ситуацији старије особе, рођене пре 1961. године. Велика је вероватноћа да су они, с обзиром на то да тада није било вакцинације против морбила у нашој земљи, у великом проценту прележали ову болест и стекли трајни имунитет. Зато нису међу угроженом популацијом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *