Киша само делимично поправила лоше стање засејаних усева

Обилне падавине које се најављују за дане пред нама, само донекле ће побољшати стање засејаних усева, каже у изјави радио Копријану пољопривредни стручњак Златко Денић. И јесења, а нарочито пролећна сетва обављене су, додаје, у врло неповољним условима, јер је земљиште било готово без влаге, тако да ове кише не могу у потпуности поправити стање, али су свакако добродошле и окопавинама и јарим културама.

Општа оцена је свакако незадовољавајућа. Недостатак влаге у земљишту и током зиме, као и због малих падавина у пролеће, када се ситуација није побољшала, што нарочито важи за април месец, када готово није било кише,  условиле су слабу клијавост семена. Пролећна сетва обављена је на суво, готово силом. Када се томе придода и изостанак квалитетне обраде не чуди што је ситуација таква каква јесте. –Најављене падавине су биле преко потребне кукурузу, што ће допринети повећању процента ницања, али и повољно утицати на већ изникле биљке, али не могу потпуно поправити стање. Парцеле под кукурузом су неуједначене, а има случајева да се тек сад појављују изданци ове биљке.

Медјутим, ужурбани развој, напомиње Денић, довео је до тога да су рецимо усеви јечма и овса ниски, а ништа боља ситуација није ни са озимом пшеницом, што ће се вишеструко одразити на овогодишње приносе, јер ће број зрна у класу, [то је већ сада о;игледно, бити мањи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *