Како да се не угојите: Немојте држати дијету

Већина људи у неком тренутку свог живота покушава да држи дијету. Многи од нас су управо сада на некој дијети. Међутим, нова истраживања показују да држање дијете може да буде контрапродуктивно и да је, у ствари, тајна у редовним оброцима.

Индустрија дијета вреди милијарде долара, што доказује да нико није сам у својој муци. Штавише, широка понуда справица, књига и видео материјала о дијетама показује да не постоји једно коначно решење. Многи фактори који утичу на гојење су дефинисани – на пример, знамо да седентаран начин живота, унос превише хране за понети и слатких напитака, као и пушење, изазивају гомилање килограма. Али, има још много тога да се научи.

Да ли одговор лежи у држању дијете?

Према новим истраживањима на Унивезитету у Хелсинкију у Финској, многи од нас у овоме греше – држање дијете уопште није прави одговор и, дугорочно гледано, чак може да угрози одржавање жељене телесне тежине. Један од истраживача у најновијем покушају да се схвате фактори гојења је Ула Каркаинен, лиценцирани нутритивни терапеут. До закључка су Каркаинен и њен тим дошли на основу обраде података из студије у којој је учествовало преко 4.000 младих мушкараца и жена у Финској. Пошто је почетак одраслог доба критично време за гојење, ова група је представљала идеалан узорак за испитивање. Резултати су недавно објављени у часопису Eating Behaviors.

Који фактори утичу на гојење?

Сви учесници су попунили упитнике о својим навикама у исхрани, активностима и другим факторима живота у добу од 24 године, а потом и деценију касније, кад су напунили 34 године. Током десетогодишњег периода, већина учесника се угојила, што и не представља неко изненађење. Око четвртине мушкараца и жена је успело да задржи стабилну телесну тежину а само 7,5 одсто жена и 3,8 одсто мушкараца је смршало. Временом су се жене гојиле у просеку 0,9 а мушкарци 1,0 килограма годишње. Оно што је занимљиво јесте да су мушкарци и жене који никад нису држали дијету али су имали редовне оброке имали веће шансе да задрже стабилну телесну тежину.

Једна од главних ствари коју су научници желели да схвате јесте да ли уопште постоје неке разлике између полова – и показало се да постоје. Мушкарци који су пушили дуван су имали веће шансе да се угоје. Међутим, жене су биле под већим ризиком да се угоје ако су родиле двоје или троје деце, пиле више заслађених напитака или биле мање задовољне својим животом. С друге стране, жене су биле заштићене од гојења ако су вежбале, док су мушкарци имали мање шанси да се угоје ако су били образованији и тежи на почетку студије. Ова студија показује да је вежбање ефикасно у спречавању вишка килограма, нарочито код жена, али и да има много тога другог што је битно. Одустајање од држања дијете и увођење редовније исхране су најважнији.

„Иако дијета може да изгледа као логично решење за проблеме са контролом телесне тежине, она у ствари може да доведе до гојења и проблема са исхраном у дугорочном смислу“, закључује Каркаинен. Зато, уместо да се одлучимо за најновију хит-дијету, можда бисмо могли да се окренемо постојаном режиму исхране. Вреди покушати, а то значи и да можете да спалите све оне исечке из новина о дијетама које никада нисте прочитали!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *