Дом за стара и инвалидна лица у Дољевцу: Побољшани услови за смештај корисника

У Дому за смештај одраслих и инвалидних лица у Дољевцу  у последњих годину дана знатно су побољшани услови за смештај корисника. Уређене су унутрашње просторије, замењен је котао за грејање, а решен и проблем вентилације у просторијама за прање и сушење веша као и у кухињи. Такође, према речима директора ове установе Дејана Радовановића прошле године купљено је девет нових електричних кревета са комплетном пратећом опремом, а ове године обезбеђена су средства за набавку још десет електричних кревета.

Како истиче Радовановић у плану је санација постојећег крова, али и набавка  и уградња ролетни са комарницима  на западној страни Дома и у холовима, а све у интересу побољшања услова боравка корисника у овој специјализованој установи. Доста тога што је планирано финансираће се из сопствених извора. Напомиње да је ресорно министарство Дому одобрило средства за куповину електричних кревета, као и за уградњу намештаја у собама корисника. Такође обезбеђена су и средства за куповину нових рачунара.

  • Сарадња са локалном самоуправом је на задовољавајућем нивоу, а огледа се у одржавању приступне инфраструктуре. Помоћ нам увек обезбеђена и у случају изливања реке, постављањем одбрамбеног насипа- истакао је Радовановић.

Током ове године у Дому ће се наставити радови на уређењу дворишта. Планира се изградња велике фонтане и изградња рекреативног објекта са прилазном стазом за чување украсних животиња.

Поред уређења објекта и дворишта редовно се, према програму активности, организују дружења културно-забавног садржаја у складу са интересовањима, жељама и способности корисника у установи и ван ње. Установа и стручни том посредује и помаже корисница приликом остваривања права из области социјалног осигурања. Добро су посећене секције, ликовна и креативна, које се одржавају два пута недељно, секција ручних радова, музичка секција, рецитаторска, драмска, спортска и секција друштвених игара.

Према речима Радовановића ове године корисници Дома учествоваће на манифестацији „Мајски сусрети“ у Геронтолошком центру Ниш, „Олимпијским играма“ у Дому ОСИ у Земуну, „Етно трпези“ у Г.Ц. Јагодина и на „Роштиљијади“ у Лесковцу.

Не заборављају се ни рођендани корисника, како каже директор ове установе, који се обележавају последње среде у месецу за све који су тог месеца рођени. Такође, обележавају се и верски празници а често их обилазе и сродници и људи из Центра за социјални рад.

Према речима Радовановића Дом може да прими 100 корисника, а тренутно је у овој установи смештена 81 особа. Веће интересовање корисника за смештај је у зимским месецима, а од почетка пријема реализовано је 332 захтева.

  • У Дому су тренутно две ванбрачне заједнице којима је омогућено да бораве у двокреветним собама. Најстарији корисник има 85 година, а најмлађи 25- каже Радовановић.

На крају разговора он је истакао да тренутно припремању документацију  за уградњу соларних панела на котларници  јер ће на тај начин  знатно уштедети средства за утрошену ел.енергију, чак до 50 одсто. Након израде пројекта и пројектне документације обратиће се ресорном министарству за додатна новчана средства за уградњу соларних панела.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *