Дољевачке продавнице почеле са наплатом кеса

У појединим трговинским објектима у Дољевцу  почела је наплата пластичних кеса. За сада се наплаћују  само велике кесе по цени од 2 до 3 динара, док су мале кесе и даље бесплатне. Поједини дољевачки трговци својим купцима деле бесплатно и биоразградиве торбе за вишекратну употребу.

Искуства трговаца показују да еколошко освешћивање купаца најједноставније је када сви почну са наплатом пластичних кеса, али и када понуде могућност „трајне торбе“. Ипак, дугогодишње навике тешко да ће се преко ноћи променити, али власници радњи у Дољевцу се надају да ће се мењати.

Како кажу, иако има оних који „гунђају“, ова мера већ је дала озбиљне резултате.Међутим, има и оних који не желе да дају два динара за кесу, па није тако ретка слика, да појединци излазе из радње са купљеним производима у рукама уместо у кеси.

У једној радњи у Дољевцу цене кеса су различите, а зависе од величине. Тако се највећа кеса продаје по цени од 3 динара, кеса средње величине кошта 2 динара, док су мале кесе и даље бесплатне. У овој радњи, на почетку акције наплате кеса, делили су својим купцима и бесплатне биоразградиве торбе.

У неким радњама у Дољевцу и даље не наплаћују кесе, али нису нам ни дали информацију да ли ће и даље бити бесплатне и када планирају да крену са наплатом. За сада само две трговине у центру Дољевца наплаћују кесе и овим потезом се одговорно односе према животној средини. Јер  потрошачи највише користе пластичне кесе које се тешко рециклирају, оне завршавају на депонијама и представљају велики проблем за животну средину, јер се практично не разграђују.

Они који се жале да је наплата кеса  још један удар на џеп потрошача, из ових радњи поручују, да  могу, једноставно, понети торбу и не платити никакву накнаду.

Подсетимо, трговински ланац „Схоп&Го“ почео је од 16. априла да наплаћује кесе у својим продавницама по цени од два динара, а овакву праксу полако су усвојиле и друге компаније у Србији.

Поводом захтева Европске комисије да се ограничи коришћење пластичних кеса ради смањења загађења, министар за заштиту животне средине Горан Триван недавно је рекао да ће Србија смањити употребу пластичних кеса на 90 по особи годишње до краја следеће године.

Подаци говоре да се годишње у нашој земљи потроше две милијарде кеса, односно да становник Србије употреби 300 кеса годишње, за разлику од Немца који искористи 60.

Проблем са пластичним кесама у свету решавају и тако што неке земље уводе и таксе којима се финансирају трошкови рециклаже и чишћења.

Иначе, пластичне кесе су забрањене у више од 35 земаља света.

М.Јовановић/ ( Фото: никсан.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *