Дољевац: Пројекат „Један лаки километар“ за стварање приступачнијег окружења за потребе особа са инвалидитетом

Удружење церебралне и дечје парализе „Сунце“ из Дољевца, у сарадњи са локалном самоуправом Дољевац и нишке Градске управе, покренуло је пројекат под називом „Један лаки километар“ за лакше самостално кретање особа са инвалидитетом. Како каже председник удружења „Сунце“ Татјана Станковић јуче су имали радни састанак са представницима локалне самоуправе Дољевац и  чланицом Градског већа Ниша Тијаном Ђорђевић Илић која је председник Савета града Ниша за особе са инвалидитетом и договорена је даља сарадња у оквиру пројекта  који ће допринети бољем положају особа са инвалидитетом у општини Дољевац. Пројекат  је у припремној фази и Станковићева се нада да ће ресорно министарство одобрити неопходна средства за реализацију планираних активности.

  • Овај пројекат обухвата уклањање архитектонских баријера и стварање приступачнијег окружења за потребе особа са инвалидитетом и других рањивих категорија лица у насељима, а овим пројектом биће обухваћено неколико села у нашој општини- каже у изјави за радио Копријан председница удружења Татјана Станковић.

Пројектом је предвиђено обарање ивичњака, реконструкција закошених делова пешачких стаза, реконструкција раскрсница, постављање тактилних поља безбедности, постављање демонтажних рампи испред институција од јавног значаја, а како пројекат спроводе у сарадњи са градом Ниш и прилагођавање новог подземног пролаза. Ови радови биће изведени у складу са техничким стандардима планирања, пројектовања и изградње  објеката, којима се осигурава неометано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама  како би се подигла безбедност пешака и представљају баријеру за самостално кретање особа са инвалидитетом.

  • Предлог пројекта упутићемо Канцеларији за локални економски развој и пројекте која ће нам помоћи у погледу верификације и обезбеђивања буџетске позиције за финансирање пројекта, као и у обезбеђивању пројектно-техничке документације и расписивања јавних набавки за ту намену- каже Татјана Станковић.

Она је додала да се нада да ће Министарство рада и социјалне политике одобрити средства за овај пројекат, а уколико одобре средства, планирано је да део радова финансира и локална самоуправа Дољевац.

Носиоци пројекта су Удружење церебралне и дечје парализе „Сунце“ Дољевац, локална самоуправа Дољевац и град Ниш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *