Смотра Читалића одржава се данас, 21.марта, у ОШ „Вук Караџић“ у Дољевцу, а овај датум је изабран јер се тада обележева и Светски дан поезије.  Читалићи се реализују по осму пут у Србији и окупљају сваке године велики број школа. Ове године овај пројекат се реализује у 140 школа у Србији, Републици Српској, међу студентима у Нишу, али и у дијаспори, односно у Македонији, Немачкој и широм Европе, каже професор спрког језика и књижевности и организатор Читалића Власта Ценић.

Смотра Читалића је ушла и у календар Министарства просвете  и тиме добила доста на значају, али је и заинтересовала и ширу јавност.

  • Наша школа „Вук Караџић“ у Дољевцу од самог почетка учествује и укључена је у ову врло важну акцију. Читалићи се реализују као школски образовно-васпитни пројекат, а резултати активности, који трају од септембра па све до 21.маја, су читалачки дневници, па резултати читања односно такмичења, разне радионице … истиче профеоср Ценић.

Читалићи заправо имају задатак да деци врате књигу у руке. Професор Ценић истиче да је срећан што је део и члан тима који ово реализује.

Данас Сутра, у четвртак, на Дан поезије, биће одржано општинско такмичење Читалића, односно Читалићи кликераши. Са школског такмичења, где је учествовало око  120, пласирало се 82 детета за овај ниво надметања и ово је круг који одлучује ко ће ићи на републичко такмичење.

Републичко такмичење је 21.маја у Мачкату на Златибору, а пласираће се сви ученици, од првог до осмог разреда, који тачно одговоре на 90 одсто задатих питања на тесту.

Ученици који се пласирају у овај ранг такмичења провешће два дана на Златибору и поред читалачког надметање дружиће се са децом из целе Србије.

Сутрашње такмичење биће отворено занимљивом приредбом, односно уз поезију, музику и лепе речи. Приредба биће  у знаку Читалића, Светског дана поезије, доласка пролећа, али и на занимљив начин биће обележен Међународни дан за елиминацију расне дискриминације.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *