Дан матерњег језика обележен и у дољевачкој школи!

Широм света обележава се Дан матерњег језика. Говори се око 6.000 језика, а према прогнозама, до краја 21. века више од половине ће одумрети.

Дан матерњег језика обележава се у свету од 1999. године како би промовисале језичка и културна разноликост, као и вишејезичност. Установио га је Унеско у знак сећања на дешавања и протесте у Пакистану када је Урду проглашен званичним језиком.

Статистика каже да се сваке две недеље угаси се по један језик.

Како каже професор српског језика и књижевности, уједно и писац за децу, Власта Ценић из дољевачке Основне школе „Вук Караџић“ основно за преживљавање језика је да се преноси деци, да има институционалну подршку, своје писмо, да се негује у школама и медијима.

Он додаје да је ниво језичке културе и писменост у Србији веома слаб и да статус матерњег језика и књижевности у основним и средњим школама у Србији, дуго није мењан.

У овдашњој школи поред приче на часовима српског  језика о значају и очувању матерњег језика, одржана је манифестација „Акција-Читалићи“. Данас је у преко 100 школа широм Србије, укључујући и школу у Дољевцу,  одржан тест о вештинама читања и разумевању прочитаног текста.

  • Тестове су радили ученици од првог до осмог разреда. Учитељи и наставници су задовољни оволиким одзивом, јер је тестове решавало 180 ученика. У односу на прошлу годину, данас је учествовао дупли већи број ђака. – рекао је изјави за наш радио професор и књижевник Власта Ценић.

Ученик шестог разреда, уједно и учесник данашњег теста, каже да је за њега очување матерњег језика изузетно важно

  • Желим да очивамо наш матерњи језик. Све више у разговору са вршњацима користимо стране речи , попут „хејтујем те“, „нисам у фулу“ „ОК“, „кул“ и слично. Ако немамо свој језик као народ нећемо ни постојати. – рекао је он.

Како истиче професор и књижевник Ценић „Читалићи“ су један велики републички пројекат, а учесници данашњег теста су названи „Читалићи- кликераши“. Овај пројекат је изузетно важан, јер поред прочитаних књига, деца се уче о вештинама и разумевању прочитаних текстова и књига. Иначе, постоје две такмичарске групе, а то су кликераши и креативци. Креативци ће крајем фебруара почети да доносе своје дневнике на оцењивање. Потребно је  да ученици одаберу најмање три књиге за своје дневнике , с тим да то не буду дела из обавезне лектире.

  • Ово је само један део наше акције „Читалићи“, ускоро нас очекују „Читалићи-креативци“ , а то су они ученици који су водили дневнике читања. Ми смо прошле године имали републичке победнике и надамо се да ћемо опет остварити сличан резултат у овом занимљивом надметању. – реко је Власта Ценић, који је један од оснивача „Читалића“.

Деца су учествовањем у овом тесту рекла да воле свој језик, да желе да уче књижевни језик, да желе да сачувају лепоту свог народног језика односно матерњег језика.

На крају додајмо и то да очување српског језика и ћириличког писма су кључ за  очување националног идентитета.

М.Јовановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *