Да ли бели слој који се створи на чоколади сме да се једе?

Прво када угледате бели слој на чоколади погледате који је рок трајања. Ако он није истекао, да ли чоколада и даље сме да се једе?

И поред тога што јој још није прошао рок трајања, често се догађа да када отворите тек купљену чоколаду, она не буде препознатљиве браон боје, већ је прекривена белим слојем у који личи на прах.

Немачки научници су коначно открили због чега чоколада бледи и зашто њен горњи слој добија беличасту боју и поприма другачију текстуру.

Због све више жалби потрошача и купаца омиљене посластице научници из Хамбурга су одлучили да реше ову мистерију. Дошли су до закључка да већина људи чува чоколаду на погрешној температури.

Одлагање чоколаде на превише топло или превише хладно место довешће до такозваног “масног цветања”, односно појаве белих честица чоколаде по самој површини, наводе они.

Мрвице чоколаде подижу се на површину кроз ситне пукотине и то уколико чоколада није на адекватној температури. А идеална би, кажу, била температура од 14 до 18 степени Целзијусових.

Стручњаци истичу да појава цветања није штетна по здравље и да је чоколада јестива и након што “процвета”. Они закључују да би чувањем чоколаде у адекватним условима могло да смањи број притужби љубитеља популарне посластице.

Један од предлога је да се једном отворена чоколада што пре поједе, пошто после дужег периода од отварања почиње да испушта такозване кристалне честице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *